Decizie finală în dosarul „Reţete pentru morţi”! Anca Alexandrescu, 48 de ani, – medic la Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Argeş – a fost condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare. În urmă cu câțiva ani, aceasta a fost șefa Direcției de Sănătate Publică Argeș.

Doctorița Alexandrescu, împreună cu complicii săi, prin intermediul farmaciei al cărei asociat unic era, a prescris și apoi decontat în anul 2009 aproape 400 de rețete fictive. Unele rețete erau chiar pe numele unor pacienți morți, susțin procurorii. Astăzi, 15 mai, inculpata a fost condamnată la 3 ani și 6 luni închisoare, cu executare, în urma apelului, după ce la prima instanță fusese achitată.

Judecătorii Curții de Apel Pitești au înlăturat dispoziția de achitare a inculpatei Anca Alexandrescu. De asemenea, doctorița a fost obligată la plata sumei de 219.528 lei cu titlu de daune materiale, în solidar cu celelalte trei inculpate din dosar.

De altfel, doctorița Alexandrescu a fost singura persoană achitată în dosar, în primă instanță. În schimb, foștii săi angajați erau condamnați și buni de plată. Judecătoria Pitești a decis, în 2018, achitarea inculpatei conform articolul 16 din noul Cod de procedură penală, alineatul 1, litera „c)”, în care se prevede că: „nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea”.

Achitată în primă instanță, dar condamnată la apel

În urma apelului, decizia Curții de Apel Pitești a fost total opusă. Anca Alexandrescu a fost condamnată la 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune în formă continuată. Doctorița mai avea o condamnare, la  trei ani de închisoare cu suspendare, în 2016, pentru infracțiuni de corupție. Așa se face că instanța a dispus anularea suspendării executării sub supraveghere a pedepsei rezultate.

„Dispune faţă de inculpata ALEXANDRESCU ANCA ELENA, executarea pedepsei celei mai grele de 2 ani şi 6 luni închisoare, sporită cu 12 luni, în total 3 ani şi 6 luni închisoare, în condiţiile art.60 Cod penal şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev.de art. 66 alin.1 lit.a) şi b) Cod penal pe o perioadă de 2 ani.”, se arată în hotărârea Curții de Apel Pitești.

În schimb,celelalte trei inculpate din dosar au primit închisoare cu suspendare. Diana Loredana Modoacă, administratorul farmaciei – a primit 2 ani de închisoare cu suspendare. De asemenea, cele două farmaciste implicate în dosar, Andreea Ioana Tudor şi Elena Luminiţa Mihăilă, au primit câte un an de închisoare, tot cu suspendare.

Instanța a dispus anularea înscrisurilor falsificate emise, în baza prescripţiilor medicale fictive.

Miercuri seara, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Argeș au pus în executare mandatul de executare pe numele Ancăi Alexandrescu. Aceasta a fost încarcerată.