Barajul Vidraru aproape de capacitate maximă! Autoritățile nu vor deversări

Barajul Vidraru este, aproape, plin în urma ploilor din ultima vreme. Autoritățile nu vor să recurgă la deversări, dorind să transforme apa în energie. În acest fel, țara noastră nu va fi nevoită să cumpere energie.

Barajul Vidraru este la capacitate maximă. În cifre, asta înseamnă că la ora actuală în lacul din Argeș sunt peste 440 de milioane de metri cubi de apă. Adâncimea este acum de peste 160 de metri lângă barajul curbat, cam un metru (înălţime) fiind necesar pentru ca apa să ajungă la gurile de deversare.

Cantitatea mare de apă, va fi transformată în energie. Nu se va recurge la deversare, decât dacă va exista vreun pericol. Energia electrică produsă la Vidraru ajunge în sistemul național. Hidrocentrala nu funcționează la capacitate maximă, adică cu cele patru unități, doar pentru faptul că nu există o posibilitate tehnică de înmagazinare a energiei.

Înalt de 166 de metri, şi cu o lungime la coronament de 307 metri. Barajul Vidraru a deversat controlat ultima dată în iunie 2013. Barajul Vidraru, obiectiv de importanţă strategică pentru sistemul energetic naţional, va împlini 52 de ani de la inaugurare, construcţia acestuia fiind începută în 1960, hidrocentrala fiind pusă în funcţiune la 9 decembrie 1966.