Un grup format din 3 turişti epuizaţi, au cerut ajutorul jandarmilor şi salvamotiştilor după ce au văzut că nu pot ajunge la destinaţie. Aceştia au parcurs un traseu de 13 ore în Piatra Craiului, ca să ajungă din staţiunea Padina Peştera, până la Dâmbovicioara.

Turiști epuizați salvați de jandarmii şi salvamontiştii argeșeni, în noaptea de luni spre marţi. Cei trei, tată mamă şi fiu în vârstă de 13 ani, sunt din Timişoara. Erau cazaţi în staţiunea Padina -Peştera din judeţul Dâmboviţa. Luni, au decis să parcurgă un traseu montan în Piatra Craiului., cu intenţia de a trece în Argeş, la Dâmbovicioara. După 13 ore de mers nu au mai putut continua drumul fiind epuziaţi. Se înnopta şi au cerut ajutorul la 112.

Imediat, spre zona indicată au plecat jandarmi și salvamoniști, care după puțin timp au găsit turiștii și au început coborârea spre localitatea Dâmbovicioara, misiunea încheindu-se cu succes. Turiştii au spus că au plecat în drumeţie dimineaţă dar traseul a fost obositor. Când au văzut că se întunecă s-au temut că vor fi atacaţi de animale sau vor rătăci dxrumul de aceea au cerut ajutor.

Ca urmare a celor petrecute, Jandarmeria Argeș recomandă tuturor turiștilor, amatori de plimbări pe trasee montane următoarele:
să se informeze asupra itinerariului propus, gradului de dificultate, condiţiile climaterice locale;
să consulte prognoza meteorologică înainte de a pleca în drumeţii;
să aibă echipament adecvat zonei de munte, lanternă, rucsac şi trusă de prim ajutor, sac de dormit;
să folosească numai traseele marcate şi să urmărească marcajele de pe traseu;
să nu pornească pe un traseu după consumarea băuturilor alcoolice;
să solicite sprijinul Jandarmeriei sau Salvamontului(apelând numărul unic de urgenţă 112, sau sms la numărul 113 pentru persoanele cu dizabilități), specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate.

Foto, video: IJJ Argeş