Primarul comunei Davideşti, Ion Sandu, a fost luni, 10 iunie, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare într-un dosar penal. Edilul își va pierde mandatul.

Primarul de la Davidești era cercetat într-un dosar de corupție alături de mai mulți oameni de afaceri şi angajaţi ai primăriei. Dosarul a fost trimis în judecată de procurorii DNA încă din martie 2015. Astăzi, Curtea de Apel Pitești a dat soluția definitivă într-un dosar cu 9 inculpați. Doar două persoane au fost condamnate, fiecare la doi ani de închisoare cu suspendare. În urma sentinței, primarul de la Davidești își va pierde mandatul.

Ceilalți 7 inculpați din dosar au fost achitați conform art. 16 alin. 1 lit. b) Cod procedură penală: „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”.

Primarului de la Davidești i s-a încetat procesul penal pentru infracţiunea de complicitate la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. De asemenea, a fost achitat pentru fapta de neglijenţă în serviciu în formă continuată. A fost însă condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. A primit și interdicţia ca un an să nu mai poată deţine nicio funcţie publică. Ion Sandu își pierde astfel funcția de primar. Acesta va trebui să presteze şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii în cadrul Primăriei sau a Consiliului Local Davidești.

„Condamnă pe inculpatul Sandu Ion la 2 ani închisoare şi 1 an interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică prevăzută de art. 66 alin. 1 lit. a) Cod penal. În baza art. 65 Cod penal, interzice acelaşi drept ca pedeapsă accesorie. În baza art. 91 Cod penal, dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Fixează termen de supraveghere de 2 ani, conform art. 92 Cod penal.”, se arată în hotărârea Curții de Apel Pitești.

Om de afaceri condamnat la închisoare cu suspendare

În dosar a fost condamnat și omul de afaceri argeșean Ștefan Lăzăroiu la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu, și un an interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică. Acesta va presta 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Comunei Ştefăneşti sau în cadrul Consiliului Local Ştefăneşti.

În rechizitoriul procuroriilor DNA primarul de la Davidești era acuzat că  în exercițiul atribuțiilor sale de serviciu, beneficiind de ajutorul mai multor  inculpați, a achitat în mod nelegal și necuvenit către societățile comerciale administrate de aceștia, în contextul derulării mai multor contracte de lucrări, diverse sume de bani.