Probleme pentru Primăria Pitești! Municipalitatea este executată silit de o societate pentru suma de 11 milioane de lei.

Totul a început după ce Municipiului Pitești a pierdut definitiv procesul cu firma Orentex SRL. Cu ani în urmă, societatea respectivă s-a apucat să realizeze un bloc, S+P+4/5E, care era amplasat pe strada Mitropolit Antim Ivireanu, din cartierul piteștean Găvana. Specialiștii din cadrul Primăriei Pitești au găsit nereguli în ceea ce privește unele lucrări executate fără autorizație. S-a dispus întreruperea lucrărilor și luarea măsurilor de încadrare a acestora în prevederile autorizaţiei de construire sau de desfiinţare a lucrărilor executate fără autorizaţie. În cele din urmă, în 2010, deși problema ar fi fost remediată, Primăria Pitești nu i-a mai acordat societății o nouă autorizație, iar construcția a fost blocată. Astfel, s-a ajuns în instanță!

În decembrie 2017, Tribunalul Argeș obligă municipalitatea să plătească despăgubiri de 11 milioane lei. „Admite apelul. Schimbă sentinţa, în sensul că admite în parte cererea. Obligă pe intimat (n.red Municipiul Pitești) să plătească petentei, cu titlu de despăgubire, următoarele sume: – 8.905.687 lei, reprezentând valoarea imobilului obiect al titlului executoriu; – 420.636 lei reprezentând diferenţa de valoare a imobilului în anul 2010 şi valoarea actuală. – 1.038.474,87 lei capitalizarea veniturilor; – 634.800 lei ( cv.138.000 EUR) reprezentând investiţiile minime la Lacul Vlăşcuţa. Respinge celelalte pretenţii. Obligă intimatul să plătească apelantei suma de 19.600 lei cheltuieli de judecată în fond şi apel. Obligă intimatul să plătească Statului, suma totală de 153.907,5 lei reprezentând ajutorul public judiciar de care a beneficiat apelanta în fond şi în apel. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 12.12.2017.”, arată Tribunalul Argeș.

Primăria Pitești, prin primarul Cornel Ionică, a apelat la ultima cale de atac – contestația în anulare -, iar procesul este strămutat la Tribunalul Vâlcea. Nici de această dată municipalitatea nu a avut câștig de cauză. În urmă cu aproape o lună, pe 21 iunie, instanța respinge solicitarea Primăriei. „Respinge contestaţia în anulare ca inadmisibilă. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi 21 iunie 2019”, se arată în decizia Tribunalului Vâlcea.

S-au epuizat toate căile de atac, iar sumele de bani imputate nu au fost plătite, astfel că societatea Orentex SRL, prin executor judecătoresc, a trecut la poprirea conturilor Primăriei Pitești. Între timp, la începutul lunii iulie, s-a deschis la Tribunalul Argeș și un dosar care are ca obiect „validarea popririi”.

Este o acțiune pornită în instanță, în urmă cu mult timp. Instanța așa a decis… Nu eram eu primar atunci. Eu am aflat de treaba asta acum doi ani. Acum avem demersuri în instanță pentru suspendarea acțiunii de poprire”, ne-a precizat primarul Cornel Ionică.