Un exericiţiu organizat de jandarmii argeşeni a avut loc, vineri, la Cheile Dâmbovicioarei. Este vorba de o operaţiune de salvare a doi turişti străini. Jandarmii alpinişti au făcut o demonstraţie de zile mari.

Operaţiunea de salvare simulată de jandarmii argeşeni a avut loc în munţii Piatra Craiului, la Cheile Dâmbovicioarei. Potrivit scenariului, doi turişti străini au plecat pe munte, iar după o anumită perioadă de mers au pierdut traseul marcat şi au ajuns într-o zonă greu accesibilă. Intrând în panică, acestia au apelat la seviciul de urgenţă 112.

După primirea apelului, jandarmii montani au demarat o amplă operaţiune de salvare. Au localizat apelanţii cu ajutorul coordonatelor GPS. Evacuarea primului turist care acuza stări de vomă şi atac de panică s-a făcut din peretele stâncii cu ajutorul unui salvator montan care a coborât la victimă prin procedee specifice de alpinism, asigurând victima şi coborând-o în rapel spre echipajul SMURD.

Al doilea turist a fost evacuat după eliberarea zonei cu ajutorul unei tiroliene, instalată la 50 de metri înălţime de la sol, între doi versanți, deasupra drumului. Victima a fost așezată pe o targă. Fiind asistată în permanență de un jandarm montan, a fost lansată pe tiroliană până la mijlocul acesteia. Akia (targa) a fost apoi coborâtă cu un dispozitiv de lansare pe coardă până la șosea. Aici rănitul a fost preluat de un alt echipaj de salvatori care l-a transportat cu o autospecială la spital.

Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Argeş anunţă că această operaţiune de salvare a avut ca scop dezvoltarea capacităţii de interoperabilitate în sistem integrat şi creşterea capacităţii operaţionale a structurilor de intervenţie. S-a avut în vedere şi verificarea disponibilităţii mijloacelor tehnice de comunicaţii.

De menționat este și faptul că jandarmii montani sunt instruiți de către specialişti în domeniul acordării primului – ajutor pe timpul cursurilor din cadrul Centrului de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia.