Cetățenii sunt atenționați asupra efectelor ambroziei, plantă care poate cauza probleme serioase de sănătate persoanelor alergice și copiilor.

Toamna este momentul când se manifestă un număr mare de alergii, printre care cea mai importantă este alergia la ambrozie.

Panta are capacitatea de adaptabilitate și înmulțire deosebit de mare, având un impact negativ asupra sănătaţii populaţiei.

Ambrozia poatea crește pe marginea drumurilor şi a căilor ferat, pe şantierele de construcţii, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, pe terenurile lipsite de vegetaţie şi prost întreţinute.

Pe lângă faptul că poate provoca pagube importante în culturile agricole, ambrozia are efecte negative asupra sănătăţii umane, prin producerea de alergii.

Simptome: strănut în salve, prurit nazal, ocular și faringian, obstrucție nazală, rinoree apoasă, secreții postnazale, înroșire a ochilor, tușe seacă, wheezing și dispnee în special dimineață și seară, urticarie.

În cazul pacienților astmatici, polenul ambroziei poate declanșa tuse și crize de astm care trebuie tratate corespunzător.

Conform Hotărârii Guvernului 707/2018, în scopul distrugerii ambroziei şi prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor vor desfăşura periodic lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau ale lucrări şi metode specifice.

Legea 129/2020 prevede sancţionarea cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice pentru nerespectarea regulilor privind combatea ambroziei.

Sursa: Realitatea de Arges