În săptămâna 9-13 septembrie 2019, Fundaţia Conservation Carpathia (FCC) oferă gratuit pui de câini ciobăneşti. Aceştia sunt din rasa ciobănesc românesc carpatin.

Donarea de câini ciobăneşti face parte din strategia de prevenire a pagubelor produse de urşi în rândul animalelor domestice. Vor fi oferiţi crescătorilor de animale care îşi pasc turmele pe terenuri gestionate de FCC din zona munţilor Făgăraş.

Ciobăneştii carpatini sunt potriviţi pentru paza şeptelului, întrucât aceştia nu părăsesc turmele, nu atacă oamenii şi au o statură impunătoare în faţa prădătorilor. Însă principalul motiv pentru care a fost aleasă această rasă este revitalizarea acestei specii autohtone înlocuită în ultimii ani cu câini agresivi cu oamenii.

Puii provin din programul de creştere a căţeilor ciobăneşti carpatini dezvoltat de fundaţie în cadrul Fermei de Biodiversitate Cobor demarat anul acesta pentru toată perioada proiectului. În 2019 vor fi disponibili 15 căţei, urmând ca numărul să fie suplimentat cu generaţiile viitoare.

Fermierii care vor primi căţeii vor trebui să respecte o serie minimă de condiţii pe o perioadă de un an, apoi devin proprietarii căţeilor. Este obligatoriu ca în această perioadă câinii să se bucure de un tratament decent, să fie hrăniţi corespunzător şi să le fie asigurate tratamentele veterinare necesare.