ROMÂNIA OBLIGATĂ SĂ SCHIMBE ACTELE DE IDENTITATE ALE PERSOANELOR TRANSGENDER DIN UE

Curtea de Justiție a UE decide că România trebuie să recunoască identitățile de gen din alte state UE.

România este obligată să schimbe actele de identitate ale persoanelor transgender eliberate în alt stat UE, fără ca acestea să mai fie supuse procedurii autohtone de recunoaștere juridică a genului. Curtea de Justiție a Uniunii Europene a luat această decizie în cazul unui transgender cu dublă cetățenie, română și britanică, care a dat în judecată statul român pentru că n-a vrut să-i recunoască, în actele românești, identitate masculină, obținută deja în Marea Britanie.

Curtea de Justiție a UE arată că refuzul României „de a recunoaște o schimbare a identității de gen legal dobândită într-un alt stat membru împiedică exercitarea dreptului de liberă circulație și de ședere”, dar este și nejustificată. Curtea statuează că acest refuz de recunoaștere și faptul de a obliga persoana interesată să inițieze o nouă procedură de schimbare a identității de gen în statul membru de origine, care o expun riscului ca aceasta să ajungă la un rezultat diferit de cel adoptat de autoritățile statului membru care a acordat în mod legal această schimbare de prenume și de identitate de gen, nu sunt justificate.

În acest context, Curtea amintește, de asemenea, că din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului rezultă că statele sunt obligate să prevadă o procedură clară și previzibilă de recunoaștere juridică a identității de gen care să permită schimbarea sexului”, menționează CJUE.

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.