JIMI HENDRIX: LEGENDA CHITAREI ELECTRICE

Chitaristul Jimi Hendrix, legendarul artist rock, a încântat lumea cu muzica sa inovatoare și stilul său unic.

În ziua de 18 Septembrie 1970, chitaristul american Jimi Hendrix (James Marshall), a murit la doar 28 de ani, în urma unei supradoze de droguri, în Londra. Hendrix s-a născut în Seattle la 27 noiembrie 1942 și a început să cânte la chitară din copilărie, avându-l ca model pe bluesman-ul Muddy Waters.

La începutul anilor 1960, după ce a fost lăsat la vatră din armata SUA, s-a mutat în New York, unde a început să cânte prin cafenele. Într-un astfel de local a fost remarcat de către basistul trupei Animals, Bryan Chandler, care s-a oferit să-l ajute pe Hendrix. În 1966, chitaristul american s-a stabilit în Londra și a pus bazele formației Jimi Hendrix Experience, alături de basistul Noel Redding și bateristul Mitch Mitchell.

Primul său single a fost “Hey Joe”, care a propulsat trupa în topurile britanice până pe locul 6. Un an mai târziu, Hendrix a susținut primul concert adevărat în țara natală, la festivalul de la Monterey, unde și-a uimit spectatorii când și-a dat foc la chitară, marcând un moment iconic. Incendierea instrumentului a devenit un simbol al artistului și a fost preluată ulterior de mulți alți muzicieni rock.

În următorii doi ani, trupa lui Hendrix a lansat hituri ca “Purple Haze”, “Foxy Lady” și “The Wind Cries Mary”, devenite piese de rezistență. Albumele memorabile, printre care “Are You Experienced?” (1967), “Bold as Love” (1969) și “Electric Ladyland” (1969), au făcut istorie în lumea muzicii rock.

Chiar dacă trupa s-a destrămat în 1969, faima lui Hendrix a continuat să crească. Acesta a făcut senzație la Woodstock în același an, unde a interpretat imnul Statelor Unite cu o pasiune și energie cuceritoare. În curând, a format o nouă trupă, “Band of Gypsies”, cu care a debutat în noaptea Anului Nou. Ultimul său concert a fost susținut în august 1970, la un festival rock britanic.

Un an mai târziu, a fost lansat un album solo al artistului, “The Cry of Love”, înregistrat înainte de dispariția sa. Jimi Hendrix rămâne o legendă a muzicii rock, un virtuoz al chitarei electrice și unul dintre cei mai influenți chitariști ai tuturor timpurilor. Stilul său inovator a inspirat o generație întreagă de muzicieni, iar în 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al tuturor timpurilor”.

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.