MINISTERUL SĂNĂTĂȚII DISCUTĂ DESPRE ÎNGRIJIREA PACIENȚILOR TERMINALI

Ministerul Sănătății abordează necesitatea unor protocoale pentru îngrijirea pacienților fără soluții terapeutice.

Ministerul Sănătății a avut discuții cu reprezentanții bisericilor despre modul în care ar urma să fie îngrijiți bolnavii fără soluție terapeutică care în prezent ajung în secțiile de Terapie Intensivă. România este printre puținele țări din Europa care nu reglementează clar îngrijirea acestora.

Legislația României prevede clar că toți pacienții au dreptul la îngrijiri medicale până în ultima clipă. Țara noastră nu are însă un protocol pentru bolnavii în fază terminală, așa cum se întâmplă în sistemele medicale din Franța, Belgia, Olanda sau America. După scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon corpul medical a atras atenția că multe nereguli și erori medicale apar tocmai în lipsa unor proceduri clare.

În lipsa unor protocoale medicale dedicate celor în stare terminală pacienții critici stau săptămâni bune în secțiile ATI, nu în centre de paliative. În toate protocoalele altor țări familia pacientului este implicată în cele mai importante decizii pentru a-i reduce bolnavului suferința. Nu de puține ori pacienții de la noi ajung în fază terminală tocmai din cauza diagnosticului tardiv și a lipsurilor din spitale.

Ministerul Sănătății a anunțat că a avut deja discuții cu reprezentanții cultelor și că va avea întâlniri și cu societățile profesionale și cu organizațiile de pacienți. Protocoalele dedicate pacienților în fază terminală ar urma să fie aplicate în toate spitalele din țară după o evaluare a experților internaționali chemați să se pronunțe după arestarea celor două doctorițe de la Spitalul Sf Pantelimon.

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.