IN MEMORIAM: IORGU IORDAN (1888-1986)

Lingvist și filolog de renume mondial, Iorgu Iordan a marcat istoria academiei românești cu contribuțiile sale de excepție.

Iorgu Iordan (n. 29 septembrie/11 octombrie 1888, Tecuci – d. 20 septembrie 1986, București) a fost un lingvist și filolog român de prestigiu, recunoscut pentru influența sa în domeniul romanisticii. Ca membru al Academiei Române și fondator al Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”, și-a dedicat viața studiului și promovării limbii române.

Născut la Tecuci, Iorgu Iordan și-a început parcursul academic la Liceul Internat „Costache Negruzzi” din Iași, continuând apoi la Universitatea din Iași, unde a devenit discipolul unor mari personalități precum Alexandru Philippide și Garabet Ibrăileanu. Doctoratul său în filologie modernă a reprezentat un moment definitoriu în evoluția studiilor lingvistice, cu lucrări remarcabile precum „Diftongarea lui e și o accentuați în pozițiile ă, e”.

Profesoratul său la Universitatea din Iași și apoi la cea din București a reprezentat o sursă de inspirație pentru numeroase generații de studenți, iar editarea publicațiilor de specialitate a contribuit la dezvoltarea lingvisticii românești. Între realizările sale se numără coordonarea noii serii a Dicționarului limbii române și editarea unor opere fundamentale din literatura română.

Iorgu Iordan a fost un intelectual angajat, cunoscut și pentru implicarea sa în viața politică, fiind membru al Partidului Comunist Român și ambasador al României la Moscova. Cu toate acestea, contribuțiile sale științifice au fost cele care l-au consacrat ca unul dintre cei mai importanți lingviști români.

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.