Risc de epidemie în București din cauza virusului West Nile, cu primul pacient confirmat.
Primul pacient confirmat cu infecția virusului West Nile în București este un bărbat din Sectorul 5. Medicii avertizează că ţânțarii purtători ai virusului sunt de două ori mai numeroși decât anul precedent și au fost identificați în 4 din cele 6 sectoare ale orașului.
Aproape 5 la mie din ţânțarii testați au fost pozitivi la virusul West Nile, conform analizelor efectuate în laboratoarele de la Institutul Cantacuzino, unde au fost investigate 120 de probe. Aceasta indică o rata de infecție ridicată, sugerând un potențial epidemic serios în București.
„Raportat la cifrele pe care le avem, aș spune că există un potențial epidemic serios în București. În Statele Unite, de la 1,5 la mie se declanșează alerta epidemiologică”, a declarat dr. Liviu Prioteasa, cercetător științific la Institutul Cantacuzino.
Simptomele infectării cu virusul West Nile sunt similare cu cele ale gripei, incluzând oboseală, febră, greață și pete roșii pe corp. Persoanele vârstnice sau cu afecțiuni cronice prezintă un risc mai mare de complicații.
Pentru a preveni înțepăturile de ţânțari, este recomandat să ne acoperim pielea complet cu haine și să folosim substanțe repelente. Anul precedent, Institutul Național de Sănătate Publică a raportat 105 cazuri de infectare cu virusul West Nile la nivel național, dintre care 12 s-au soldat cu decesul pacienților.
Sursa: Realitatea de Arges