Renumiţi psihiatrii au învins procurorii! Interceptările SRI declarate nule

Moment de răscruce în celebrul dosar al medicilor piteşteni Valeriu Azamfire şi Eli Morman. Renumiţii psihiatrii au învins procurorii care i-au trimis în judecată. Instanţa a declarat nule interceptările obţinute în baza acordului dintre SRI şi Parchetul de pe lângă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Renumiţi psihiatrii au învins procurorii! Interceptările SRI declarate nule de Tribunalul Argeş, unde se judecă procesul de luare de mită al medicilor Valeriu Azamfire şi Eli Morman. Decizia vine în urma cererii psihiatrilor şi a unei asistente inculpată în dosar. Aceştia au cerut să li se comunice: „Dacă în dosarul de urmărire penală nr. 106/P/2015 au fost obţinute mijloace de probă cu ajutorul organelor SRI, cu indicarea acestora”. Medicii judecaţi au mai cerut: ” În ce a constat sprijinul tehnic acordat de SRI, în măsura în care acesta a existat şi , în funcţie de răspunsurile la aceste întrebări, să se înainteze la dosarul cauzei întreaga corespondenţă purtată între Parchetul de pe lângă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi SRI”.

Cerere înaintată după decizia Curţii Constituţionale

Solicitarea a fost făcură în luna februarie a acestui an, la puţin timp după ce, în ianuarie 2019, Curtea Constituţională a declarat ilegal protocolul dintre SRI şi Parchetul General.

După ce a a sosit răspunsul PÎCCJ, magistraţii Tribunalului Argeş au declarat nule interceptările din dosar. La fel şi fotografiile realizate cu aparatura de supraveghere montată în cabinetele celor doi medici. „Constată nulitatea absolută a mijloacelor de probă reprezentate de procesele-verbale încheiate conform art. 143 alin.1 şi art.143 alin.4 C.proc.pen, întocmite în baza mandatelor de supraveghere tehnică anterior menţionate”, se precizează în sentinţă.

În acest dosar au fost trimişi în judecată pentru luare de mită: psihiatrii Valerian Azamfire (483 infracţiuni) şi Eli Morman (14 infracţiuni) şi asistentele medicale Eleonora Stoicescu (99 de infracţiuni) şi Carmen Cristina Constantinescu (25 de infracţiuni). Cele patru cadre medicale lucreau la Centrulul de Sănătate Mintală Piteşti. Aceştia sunt acuzaţi de procurori că în schimbul unor sume de bani au „eliberat documente medicale necesare pentru încadrarea ori menţinerea în grad de invaliditate sau handicap, deşi în realitate unii beneficiari nu sufereau de afecţiunile respective”, susţin procurorii PÎCCJ.

Procesul nu s-a încheiat, judecătorii citând martorii pentru a fi audiaţi la următorul termen de judecată.