Constantin Nicolescu, condamnat definitiv la 7 ani și 8 luni de închisoare. Nu va merge în arest

Sentință definitivă în dosarul Podului de la Căteasca! Constantin Nicolescu, a fost condamnat, marţi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 5 ani de închisoare pentru luare de mită la care s-a adăugat un sport de 2 ani şi 8 luni de închisoare. Cu toate acestea, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş nu va face nicio zi de închisoare.

Constantin Nicolescu a primit singura condamnare din dosar. Acesta a fost achitat pentru abuz în serviciu, iar pentru infracțiunile privind falsul intelectual a intervenit prescrierea faptelor. În schimb, a fost condamnat pentru luare de mită.

„Contopește pedepsele mai sus-menționate cu pedeapsa de 5 ani închisoare, stabilită prin prezenta hotărâre pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită și aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 5 ani închisoare, pe care o sporește cu 2 ani și 8 luni, în final, stabilind pentru inculpatul Nicolescu Constantin pedeapsa rezultantă de 7 ani și 8 luni închisoare”, se arată în minuta instanței.

Fostul președinte al CJ Argeș scapă de închisoare

Totuși, Nicolescu va scăpa de închisoare, deoarece instanța a constatat că fapta este concurentă cu cea dintr-un alt dosar în care a fost condamnat. ÎCCJ a menţinut o decizie anterioară privind eliberarea condiţionată din penitenciar. Astfel se face că acesta nu va face nicio zi de închisoare.

„Conform art.36 alin.3 C. pen. din 1969, deduce din pedeapsa aplicată perioada deja executată, de la 26.01.2011 la 02.02.2011 și de la 05.02.2015 la 29.05.2017, când inculpatul a fost liberat condiționat. Menține liberarea condiționată a inculpatului Nicolescu Constantin dispusă prin decizia penală nr.166/29.05.2017, pronunțată de Tribunalul Argeș. Conform art.35 alin.4 C. pen. din 1969, menține măsura confiscării sumei de 66.588,15 lei de la inculpatul Nicolescu Constantin”, se mai arată în soluția instanței.

Ceilalți inculpați din dosar au fost achitați sau s-a dispus încetarea procesului penal ca urmare a prescripției speciale a răspunderii penale. Judecătorii au anulat și dispoziţia instanţei de fond – Curtea de Apel Bucureşti – privind confiscarea sumei de 4.497.947 lei de la Constantin Nicolescu şi ceilalţi inculpaţi din dosar.

„Înlătură din sentința atacată dispoziția de confiscare a sumei de 4.497.947,48 lei de la inculpații Nicolescu Constantin, Dobre Grigore, Nicoară Mihail-Gabriel, Pintilie Iuliana-Mioara, Bocioacă Sabina-Elena, Mercea Codruța-Lavinia și Florescu Aurelia-Mirela, respectiv câte 642.564 lei de la fiecare dintre inculpați”, se mai arată în soluția ÎCCJ.

De asemenea, au fost lăsate nesoluţionate acţiunile civile exercitate împotriva inculpaţilor de către statul român prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Regională a Finanţelor Publice Bucureşti, cu privire la sumele de 3.779.787 lei şi 4.973.065 lei.

Pentru ce fapte au fost acuzați inculpații

Procurorii Serviciului Teritorial Pitești al DNA au dispus trimiterea în judecată a inculpaților din dosar pe 7 februarie 2013.

Potrivit DNA, ”în cursul lunii martie 2009, Consiliul Judeţean Argeş, în calitate de autoritate contractantă, a organizat o procedura de achiziţie publică prin licitaţie deschisă ce avea că obiect reabilitarea a două poduri afectate de inundaţii. În concret, era vorba de reconstrucţia a două poduri amplasate pe drumuri judeţene, în localităţile Căteasca, respectiv Ciomăgeşti. Fondurile respective proveneau din accesarea unui proiect finanţat din fonduri PHARE destinat strict reabilitării obiectivelor de infrastructură rutieră şi de mediu afectate de inundaţiile din perioada aprilie – mai şi iulie – august 2005″.

Procurorii au susţinut că, pentru a accesa banii europeni, funcţionari din cadrul CJ Argeş au atestat în cererea de finanţare, în mod nereal, că respectivele poduri fuseseră afectate de inundaţii, deşi unul dintre ele, cel din comună Căteasca, fusese avariat anterior, aşadar nu era eligibil pentru proiectul respectiv.

Anchetatorii mai arată că, în cursul anului 2009, în urma licitaţiei organizate de Consiliul Judeţean Argeş, contractul de reabilitare a podului Căteasca a fost atribuit, în mod nelegal, societăţii comerciale Zeus SA. Iniţial, câştigătoare a licitaţiei fusese declarată o altă societate, care a fost înlăturată ulterior, în mod arbitrar, de comisia de evaluare, după reluarea procedurii, dispusă de Constantin Nicolescu.