Război în Ucraina – Ziua 608 – Eforturi majore eșuate ale forțelor ruse – Există posibilitatea ca rușii să se oprească

Vești bune din Ucraina unde în ziua 608 de război: forțele ruse ar putea să se oprească pentru moment, după eforturi uriașe eșuate în ultima perioadă.

UPDATE 7:00 – Ucraina speră să obţină un ajutor de 18 miliarde de euro de la UE în 2024

Ucraina, dependentă de ajutorul extern de la invazia Rusiei de anul trecut, speră să primească anul viitor un ajutor de 18 miliarde de euro (19 miliarde de dolari) de la Uniunea Europeană, aceeaşi sumă pe care a obţinut-o pentru 2023, au declarat luni oficiali, potrivit Reuters.

Kievul tocmai a primit 1,5 miliarde de euro (1,59 miliarde de dolari) într-o a noua tranşă de asistenţă financiară din partea UE, a declarat premierul Denys Shmyhal pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

„Sprijinul bugetar al UE pentru Ucraina în 2023 se ridică deja la 15 miliarde de euro – acesta este unul dintre cei mai importanţi factori care ajută Ucraina să fie rezistentă şi stabilă din punct de vedere economic.” Kievul depinde în mare măsură de ajutorul financiar extern, după ce economia sa s-a redus cu aproximativ o treime anul trecut din cauza războiului cu Rusia.

Milioane de oameni au fugit din calea războiului, oraşele şi localităţile au fost bombardate, rutele logistice şi lanţurile de aprovizionare au fost întrerupte, iar sectorul energetic şi infrastructura critică au fost afectate de loviturile aeriene.

Alte două tranşe de sprijin din partea UE sunt aşteptate în lunile următoare, ceea ce va duce suma totală din acest an la 18 miliarde de euro, a declarat Ministerul de Finanţe de la Kiev. Guvernul ucrainean a început să lucreze împreună cu UE la un nou program pe termen lung în valoare totală de 50 de miliarde de euro, repartizat pe patru ani, a declarat Shmyhal. Guvernul speră să obţină 18 miliarde de euro de la această facilitate anul viitor, a spus el.

Update 00:00. Este probabil ca forțele ruse ”să se oprească din nou în urma unor eforturi majore eșuate, după ce au suferit pierderi grele” în orașul cheie din estul Avdiivka, spune Institutul pentru Studiul Războiului, potrivit SkyNews.

Pe de altă parte, Kremlinul a spus că este de acord cu președintele Biden asupra necesității de a construi o „nouă ordine mondială”, dar nu este de acord că Statele Unite vor fi cele care vor face asta.  

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că în SUA se vorbește despre o ordine mondială „centrată pe americani” care nu va exista în viitor. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.