Pictează cu gura sau cu piciorul! Artiștii suferă de un handicap grav

Mulți argeșeni au primit prin poștă, felicitări realizate de artiști care pictează cu gura sau cu piciorul! În plic există și un cupon poștal cu ajutorul căruia ilustratele pot fi plătite cu 18 lei. Cei care nu doresc să le achite, le pot păstra gratis.

Pictează cu gura sau cu piciorul şi reuşesc să îşi câştige singuri existenţa prin artă, deşi suferă de un handicap grav. De două ori pe an, la nivel naţional, mulţi oameni găsesc în cutia poştală un plic cu informaţii şi cărţi poştale ale artiştilor care pictează cu gura si piciorul. Unii destinatari care nu cunosc povestea din spatele cărţilor poştale sunt deranjati crezând că se cer donaţii. Aceste felicitări livrate prin poştă, sunt oferite spre vânzare.

„Dragi iubitori de artă, noi suntem artişti care pictează cu gura sau cu piciorul, deoarece folosirea mâinilor a devenit pentru noi imposibilă în urma unor boli, a unui accident sau din cauze congenitale. Pictatul reuşeşte să dea un sens vieţii noastre. Un handicap echivalează de cele mai multe ori cu pierderea autonomiei şi a posibilităţii de a-ţi câştiga existenţa. Acesta este motivul pentru care am fondat în anul 1957 propria organizaţie de ajutorare. În acest fel ne putem asigura existenţa prin pictură.

Cu bucurie dorim să vă oferim astăzi colecţia noastră de Crăciun la un preţ de 18 lei. Sperăm să vă placă lucrările noastre şi că veţi dori să ne susţineţi strădaniile prin cumpărarea produselor noastre. Trebuie să ştitţi că nu sunteţi obligaţi să cumpăraţi şi nici să returnaţi produsele noastre. Vă mulţumim din inimă în numele tuturor artiştilor care pictează cu gura sau cu piciorul“, scrie pictoriţa Maria Vagyon în scrisoarea scrisă cu piciorul, ataşată ilustratelor.

 

Profiturile din aceste vânzări ajung la membrii asociaţiei şi la cei cu bursa, care sunt cu dizabilităţi, sub formă de plăţi lunare. Le permite o autonomie şi independenţă financiară. Acest venit îl primesc pe toată durata vieţii, chiar şi când nu vor mai fi în condiţia de a crea.

Sergiu Aurel Nichescu de 48 de ani, din Timișoara își întreține singur familia din pictură. La vârsta de 10 ani a suferit un şoc electric pierzându-si ambele mâini. A început să picteze şi să deseneze cu gura, lucru care l-a entuziasmat.

Florin Anghel s-a născut pe 9 Februarie 1981 în Bucureşti. În 2004 a suferit o rană prin împuscare care a dus la o fractură de coloană cu afectarea măduvei. Nu îşi poate folosi mâinile sau picioarele iar la Madrid a învăţat să picteze cu gura. Unul dintre tablourile pictate cu gura de către Florin Anghel este un portret al lui Rafael Nadal, celebrul tenismen , pe care i l-a înmânat personal la o expoziţie.

Maria Vagyon s-a născut în 1957 în Arad, cu probleme spastice. Ea nu îşi poate utiliza braţele ţi din cauza dereglărilor de echilibru merge cu greutate. Din 1978 a reusţt să înveţe să picteze cu piciorul drept.