Permisele hipoacuzicilor nu mai pot fi preschimbate!

Potrivit unui Ordin al Ministerului Sănătăţii, permisele hipoacuzicilor nu mai pot fi preschimbate. Astfel, cei cu deficienţe de auz s-au trezit în situaţia de a nu mai avea dreptul că conducă autovehicule, după au şofat ani de-a rândul.

Permisele hipoacuzicilor nu mai pot fi preschimbate! S-au convins de asta mai multe persoane surde din Argeş care după ce le-au expirat documentul nu au mai primit avizul medicului.


„Acum 10 ani a dat prima dată de permis. Acum a trebuit să facă preschimbarea de permis. A fost refuzată, nefiindu-i pusă nici măcar ştampila de inapt. Potrivit Ordinului de la Ministerul Sănătăţii apărut din iunie, se spune că persoanele cu deficienţe de auz ca să poată fi apte, trebuie să aibă aparat auditiv, şi să audă începând de la 500 până la 2.000 de decibeli. Persoanele care nu au aparat auditiv şi sunt complet surde, cu profunzime bilaterală acută n-au dreptul să mai conducă. Asta în condiţiile în care au condus în România de ani de zile. Este un act de discriminare pentru aceste persoane din comunitatea surdă”, declara Lavinia Chiţu interpretă pentru persoanele hipoacuzice.

Persoanele cu deficienţe de auz spun că au aflat de existenţa acestui ordin abia când au mers să îşi facă fişa medicală de reînnoire a permisului de conducere. Li se pare nedrept ca din moment ce au dat examen şi au obţinut documentul să nu poată preschimba documentul. Pentru a găsi rezolvarea s-au adresat Parlamentului, deputatul Adriana Săftoiu ridicând prolema hipoacuzicilor în faţa colegilor săi.

„Ordinul a intrat în vigoare din iunie. Am mers la Parlament şi am avut discuţii pentru a se anula. Sunt afectaţi hipoacuzicii cărora le-au expirat permisele de conducere. Ei au obţinut acest document, în urmă cu mulţi ani, au condus până acum şi nu li se pare normal ca dintr-o dată să nu mai poată conduce. Au fost la cabinetele medicale şi nu le-a fost dat avizul“, explica Lavinia Chiţu. Persoanele cu deficitenţe de auz cer anularea ordinului amintit, invocând articolul 5 din Convenţia ONU privind persoanele cu dizabilităţi.