Fostul deputat liberal Theodor Nicolescu a fost condamnat, marți, la opt ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în dosarul retrocedărilor supraevaluate. El a fost achitat însă pentru fapta de abuz în serviciu.

 

Nicolescu este SINGURUL condamnat în dosarul retrocedărilor ilegale, scrie realitatea.net.

În primă instanță, Theodor Nicolescu fusese condamnat la nouă ani şi patru luni de închisoare cu executare de magistrații Curții de Apel Bucureşti, în februarie 2018.

A fost achitat pentru abuz în serviciu. Ca și fostul șef al ANI, Horia Georgescu. Abuzul în serviciu a fost dezincriminat.

Înțelesul infracțiunii de abuz în serviciu a fost redefinit de Curtea Constituțională, în sensul că se aplică doar încălcărilor de legi, nu și de regulamente sau alte acte normative care nu au valoare de lege, iar faptele lui Horia Georgescu au fost practic dezincriminate.

În același dosar judecătorii ICCJ au stabilit achitarea pentru faptele de abuz în serviciu sau complicitate la acestea a fostului șef al ANI, Horia Georgescu, al foștilor vicepreședinți ai ANRP , Virgil Baciu, Ingrid Mocanu și Mihnea Iuoraș.

Horia Georgescu, fostul șef al ANI, a fost achitat definitiv de ICCJ pentru abuz în serviciu. În primă instanță, Curtea de Apel București îl condamnase la 4 ani de închisoare cu executare.

Și fostul deputat UDMR Marko Attila-Gabor a fost achitat. El a fugit din țară în Ungaria din 2015.

Decizia Înaltei Curți este definitivă.

Cei 12 inculpați din dosarul retrocedărilor ilegale erau acuzați de procurorii DNA de fapte de corupție prin care au prejudiciat bugetul de stat cu aproape 90 de milioane de euro.

În urmă cu patru ani, în dosarul ANRP, procurorii DNA au dispus, în 9 aprilie 2015, trimiterea în judecată în judecată a opt persoane care la data faptelor făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, precum şi a patru inculpaţi care aveau calitatea de experţi evaluatori autorizaţi.