A doilea focar de hepatită, din acest an, a fost depistat de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Argeş. „Boala mâinilor murdare” a apărut într-o comunitate de rromi din comuna Stoeneşti, Valea Bădeştilor.
Focar de hepatită, la Stoeneşti, acolo unde au fost confirmate 16 cazuri. Vorbim de 15 copii cu vârste sub 14 ani şi un adult. Toţi cei 16 au fost internaţi la Secţia Boli Infecţioase a Spitalul Judeţean de Urgenţă–Piteş, fiind externaţi. Bolnavii de hepatită A urmează tratament la domiciliu.
Hepatita A este o boală transmisibilă pe cale fecal-orală, principala cale de transmitere fiind prin mâinile murdare, de aici şi denumirea de „boala mâinilor murdare”. este al doilea focar de hepatită confirmat de DSP în acest an, în judeţul Argeş.
Hepatita A este o boală infecţioasă a ficatului, cauzată de un virus transmis prin ingerarea de alimente şi apă contaminate, care, spre deosebire de viruşii hepatici B şi C, nu provoacă o infecţie cronică a ficatului.
Fiind o boală virală, hepatita A nu necesită tratament cu antibiotice. Cele mai sigure măsuri pentru prevenirea hepatitei A sunt respectarea normelor elementare de igienă personală şi alimentară, dar şi vaccinarea. În plus, ca să vă feriţi de hepatita A, trebuie consumată apă din surse sigure, iar mâinile trebuie spălate cu apă şi cu săpun. Cea mai bună metodă de apărare împotriva hepatitei A rămâne însă vaccinarea. Vaccinul nu este inclus în programul naţional de vaccinare gratuită a populaţiei.