Exerciţiu de intervenţie lângă Fabrica de Combustibil Nuclear de la Mioveni

Un amplu exerciţiu de intervenţie în cazul unui accident rutier în care au fost implicate materiale radioactive a fost organizat, joi, în apropierea Fabricii de Combustibil Nuclear (FCN) de la Mioveni.

Exercițiu de intervenție la Mioveni. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, scenariul exerciţiului a presupus producerea unui accident rutier între două autovehicule, dintre care unul transporta materiale radioactive.

Conform scenariului, pe fondul neadaptării vitezei la condițiile meteo, autocamionul care transporta material radioactiv a derapat și a părăsit partea carosabilă, intrând în coliziune cu copacii. Autoturismul aflat în spatele autocamionului, din cauza nepăstrării distanței de mers, s-a izbit de acesta, în urma accidentului rezultând patru victime, dintre care două încarcerate.

Având în vedere tipologia accidentului, acțiunile de intervenție s-au desfășurat prin aplicarea procedurilor specifice răspunsului la urgență radiologică.

Este vorba despre un echipament de protecție adecvat, măsurarea nivelului de radiație, acces controlat în zona evenimentului și verificarea contaminării tuturor persoanelor implicate în eveniment. S-a impus, astfel, extragerea de urgență a victimelor rezultate din accident, de către echipe specializate.

La acest exercițiu au participat peste 60 de persoane, cu peste 15 autospeciale, din cadrul tuturor instituțiilor participante. „Scopul exercițiului a fost perfecționarea deprinderilor participanților în organizarea, conducerea și executarea intervenției operative în cazul unei situații de urgență în care sunt implicate materiale radioactive și verificarea modului de cooperare între structuri”, se menționează în comunicatul ISU Argeș.

Toată desfășurarea acestei activități s-a realizat sub atenta monitorizare a doi evaluatori din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și a subprefectului județului Argeș, Adrian Bughiu.