Dosar de corupție la Spitalul Județean Argeș! 50 de inculpați…

Un dosar de corupție zguduie din temelii Spitalul Județean Argeș. Printre inculpați se regăsesc și medici, infirmiere, îngrijitoare sau pacienți.

Dosar de corupție în sănătate, cu 50 de inculpați! Cinci medici argeșeni, mai mulți angajați din sistemul sanitar și peste 30 de pacienți ai Spitalului Județean sunt printre inculpați. Aceștia au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș în acest început de an.

Dosarul şpăgilor pentru adeverinţe medicale de la Spitalul Județean! Întreaga poveste a ieşit la iveală în septembrie 2017, când la Casa Județeană de Pensii Argeș au ajuns nişte dosare de pensionare pe caz de boală care păreau în neregulă. Instituția a cerut verificarea înscrisurilor medicale de către Spitalul Județean. În urma controlului a rezultat că niciunul dintre documente nu era înregistrat în baza de date a spitalului sau în evidența medicilor a căror parafă se afla aplicată pe documente. În octombrie 2017, conducerea spitalului a formulat un denunț.

Câteva luni mai târziu, în mai 2018, în urma unor percheziții domiciliare, două infirmiere şi o îngrijitoare de la Spitalul Judeţean au fost reținute de polițiști. Ele erau cercetate pentru trafic de influenţă, uz de fals şi instigare la abuz în serviciu. Este vorba de infirmierele Ionica Daniela Moca, Gabriela Daniela Gheorghe şi îngrijitoarea Gazela Sandu. Ele ar fi ajutat mai multe persoane să obţină în mod ilegal concedii medicale şi să întocmească dosare de pensionare pe caz de boală.

Daniela Moca, infirmieră în cadrul Spitalului Județean Argeș, este inculpata acuzată de cele mai multe infracțiuni în dosar: trafic de influență în formă continuată, uz de fals în formă continuată, complicitate la înșelăciune, complicitate la tentativă de înșelăciune, instigare la fals intelectual în formă continuată, instigare la abuz în serviciu. Aceasta obținea pentru pacienții săi documente fictive în schimbul remiterii unor sume de bani și alte foloase materiale. Procurorii susțin că infirmiera a instigat mai mulți doctori din Argeș ca să o ajute.

În acest dosar de corupție, anchetatorii au avut suspiciuni vizavi de implicarea mai multor medici și angajați de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean. Este vorba despre o maşinărie de eliberare a unor acte medicale, fără ca persoanele beneficiare să facă vreun consult.

Cinci medici sunt inculpați în dosar

Mergând pe fir, procurorii au ajuns la medicul primar medicină de urgenţă Nicoleta Nistor. Aceasta lucra în cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Județean. Doctorița Nistor este acuzată de abuz în serviciu și fals intelectual. Ea ar fi efectuat, în registrele electronice de prezentare la UPU, circa 68 de foi de prezentare la Urgențe. Un număr de 24 de pacienți ar fi beneficiat de concedii medicale întocmite în fals. În acest mod, se pare că medicul a dat cu piciorul unei cariere de peste 19 ani. Ea a fost angajată la secția de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din anul 1999. Din martie 2018, salariul său brut ajunsese la peste 20.000 lei.

În afară de medicul Nicoleta Nistor, în cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Județean Argeș a fost trimisă în judecată și Valentina Neacșu, medic medicină de urgență, dar și alți angajați. Aceasta este acuzată de emiterea unui certificat medical întocmit în fals.

În dosar sunt cercetați și alți medici din afara Spitalului Județean. Și aceștia au fost determinați de infirmiera Daniela Moca să ateste în fals, împrejurări contrare realității. În maşinăria de eliberarea a unor acte medicale, fără ca persoanele beneficiare să facă vreun consult, a picat și Sergiu Arman –  medic primar ortoped la Centrul de Diagnostic Bălcescu și Spitalul Militar Pitești. Acesta ar fi întocmit și emis, fără dispoziții legale, patru certificate de concediu medical pentru două persoane. De asemenea, în dosar au fost trimiși în judecată și Maria Iordache, medic specialist pediatru și medic de familie, dar și Martin Marion Carmen Ulrike – medic oftalmolog la o clinică privată.

Un medic și o infirmieră, concediați

În urma acestui dosar de corupție, conducerea Spitalului Județean Argeș a luat mai multe măsuri față de unele persoane implicate. „Au fost suspendate contractele de muncă a două persoane. Ele sunt sub control judiciar și au interdicție să intre în spital. Este vorba de contractul îngrijitoarei Sandu Gazela și a infirmierei Gheorghe Gabriela. În schimb, infirmiera Moca Daniela și doctorița Nistor Nicoleta au fost concediate”, ne-a precizat Andreea Vasile, purtător de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Pitești.