RĂZBOIUL ASCUNS AL COMUNISMULUI ÎN PITEȘTI

Descoperirea unui manifest comunist în Pitești declanșează alarmă.

În ziua de 4 iunie 1933, un comisar de poliție descoperă asupra lui Florea Donciu, lucrător cofetar la cofetăria „Nae Predescu” din oraș, un manifest comunist. Imediat sunt informate Siguranța, Inspectoratul de Poliție și Prefectura Argeș, toate aceste instituții solicitând o situație privind comuniștii din Pitești. Mare pericol, mare.

După trei zile de cercetări și consultări a informatorilor Siguranței, șeful Poliției adresează Prefecturii Argeș o informare, sesizând, totodată, și Parchetul Tribunalului Argeș. Conform șefului poliției piteștene, Gh. Popovici, persoanele identificate ca având idei comuniste sunt: llina Vasile, cizmar din str. Craiovei nr. 92, Ispas Florea, cizmar din str. Tudor Vladimirescu nr. 32, Ionescu Radu, pensionar din str. Tudor Vladimirescu nr. 23, și Rubin T. Lilu, funcționar comercial, domiciliat în str. Industriei nr. 13, plecat provizoriu la București unde a fost semnalat de autorități.

Deși inițial părea un grup restrâns și neorganizat, evoluția ulterioară a comunismului în Pitești a demonstrat contrariul. Cei patru idealiști din 1933, considerați ilegaliști, nu au ocupat poziții puternice ulterior, fiind înlocuiți de oportuniști după evenimentele din august 1944. Revoluția bolșevică inițial prevăzută de acești patru indivizi pare să fi fost doar un început al unui fenomen ce avea să se extindă considerabil în deceniile următoare.

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.