CHINA CUCEREŞTE INFRASTRUCTURA PORTUARĂ DIN EUROPA

China investește masiv în porturile europene, generând preocupări privind securitatea și suveranitatea.

China cucereşte infrastructura portuară din Europa, în condiţiile în care Comisia Europeană pare preocupată doar de susţinerea Ucrainei şi mai puţin de combaterea influenţei pe teritoriul Uniunii Europene. Potrivit mai multor articole apărute în mass-media europeană, a unei situaţii întocmite de Parlamentul European şi a unui studiu realizat în luna aprilie de Comitetul franco-german privind relaţiile economice (CERFA) prin Institutul Francez de Relaţii Internaţionale (IFRI), chinezii au investit, în ultimii 20 de ani, în 31 de porturi din Europa, în care au cumpărat mai multe pachete de acţiuni. Cele 31 de porturi europene fac parte din zestrea de 96 de porturi deţinute şi/sau operate de companii din China în jurisdicţii străine, potrivit lui Isaac Kardon, expert la Colegiul Naval de Război al SUA. În 29 din cele 96 de porturi, China este singurul operator, fapt ce arată dimensiunea pe care a luat-o expansiunea respectivă. Mai mult, expertul american susţine că firmele chineze sunt direct implicate în 83% din operaţiunile care se desfăşoară în cele 96 de porturi, că 36 din cele 96 de porturi se situează printre primele 100 din lume, măsurate în funcţie de debitul containerelor.

Sursele citate menţionează că marile companii chineze au investiţii în 31 de terminale portuare de containere din Europa, pornind din Grecia şi Malta până în Germania, Suedia şi Polonia. Acestea includ unele dintre cele mai mari şi mai active porturi de pe continent, cum ar fi Rotterdam, Hamburg şi Valencia. Companiile chineze deţin control majoritar deplin sau majoritar în doar două: Pireu în Grecia şi Zeebrugge în Belgia. Un studiu realizat în anul 2022 de Sinolytics, o companie europeană de consultanţă, a identificat 34 de terminale portuare din China cu unul sau mai mulţi investitori străini. Doar patru, însă, deţineau peste 50% din terminale, ceea ce a determinat echipa Sinolytics să concluzioneze că există „o barieră de facto pentru achiziţionarea de acţiuni mai mari pentru investitorii străini şi poate sugera unele bariere de investiţii informale”.

În aproape toate cazurile, trei mari companii chineze – COSCO Shipping Ports (cea mai mare companie de transport maritim din lume şi cel mai mare operator de terminal portuar), Hutchison Port Holdings (al doilea cel mai mare operator de terminal portuar din lume) şi China Merchants Ports (CMP, al şaselea operator portuar din lume) administrează mai multe active în cele 31 de porturi europene. Cosco este cel mai mare investitor chinez în porturile europene. Compania de stat deţine 100% din Terminalele 1 şi 2 din Pireu şi 67% din acţiunile portului Pireu. Cosco este acţionar majoritar şi în portul Belgian Zeebrugge, unde are 90% din acţiunim iar recent a obţinut 24,99% din acţiunile portului Hamburg, după ce a ameninţat că va schimba portul de destinaţie a mărfurilor chineze în cazul în care nu obţine o majorare a pachetului de acţiuni. Pe lângă porturile respective, compania mai deţine participaţii minoritare în terminalele de containere din Anvers (Belgia), Las Palmas (Spania) şi Rotterdam (Olanda) şi mai are participaţii majoritare în terminalele de containere din portuirle spaniole Valencia şi Bilbao.

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.