Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș a efectuat pe parcursul lunii septembrie sute de controale pentru supravegherea stării de sănătate a animalelor și a sănătății publice.

Nimic nu a scăpat necontrolat de inspectorii sanitar-veterinari. Au fost acordate amenzi uriașe, fiind confiscate produse în valoare de aproape un milion de lei.

În total au fost efectuate un număr de 264 de controale, dintre care amintim 49 de controale la magazinele alimentare, 36 la hipermarketuri, 36 la unitățile cu profil restaurant,fast food sau pizzerii. Au fost controlate și ferme, fabrici de preparat carne, pescării sau farmacii veterinare.

În Argeș, în cursul lunii septembrie, au fost confiscate și scoase din consumul public produse în valoare totală de 91.268 lei. După cum urmează: „carne –  4.264 kg, preparate carne – 324 kg, pește – 163 kg, lapte – 567 l, produse lactate – 2.001 kg, ouă – 3.761 buc, alte produse – 231  kg”, informează DSVSA Argeș.

În urma neconformităților constatate, au fost aplicate 31 de sancțiuni contravenționale, din care 3 avertismente scrise (condiții  necorespunzătoare la depozitarea produselor alimentare). Au fost aplicate 28 de amenzi în valoare totală de 52.600 lei.

  • „12 amenzi în valoare de 14.400 lei pentru comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare şi a hranei pentru animale în spaţii necorespunzătoare sau neaprobate sanitar veterinar şi fără respectarea condiţiilor de igienă conform prevederilor legislaţiei în vigoare;
  • 8 amenzi în valoare de 18.400 lei  privind manipularea produselor alimentare şi a hranei pentru animale cu încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
  • 3 amenzi în valoare de 13.200 lei pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de depozitare a produselor alimentare;
  • 1 amendă în valoare de  600 lei pentru introducerea fără documente sanitare veterinare a altor animale în efectivele existente;
  • 4 amenzi în valoare de 6.000 lei pentru nerespectarea măsurilor privind contaminarea încrucişată la produsele destinate nutriţiei animale”, au precizat reprezentanții DSVSA Argeș.