Ajutorul de încălzire se acordă familiilor cu venituri mici! Cine poate beneficia

Familiile cu venituri mici pot beneficia de ajutor la încălzire şi în sezonul 2018-2019. Sumele se acordă pe perioada noiembrie -martie, cererile urmând a fi depuse, potrivit legii, până la 15 octombrie.

Ajutorul de încălzire se acordă persoanelor singure sau familiilor care nu pot plăti integral cheltuielile legate de încălzirea casei în sezonul rece. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece este actul normativ ce stabilește acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței. Perioada valabilă este cuprinsă între data de 1 noiembrie și data de 31 martie a următorului an, adică o perioadă de cinci luni.

Legea prevede că ajutorul de încălzire a locuinței se acordă consumatorilor de energie termică în sistem centralizat, energie electrică, gaze naturale sau lemne, cărbuni, combustibili petrolieri și numai pentru un singur sistem de încălzire(cel principal).

Ajutorul se acordă familiilor cu un venit mediu lunar pe membru de familie de până la 1,572 ISR (Indicatorul Social de Referinţă )și persoanelor singure cu un venit lunar de până la 2,164 ISR.

În acest an, indicatorul social de referință (ISR) are valoarea de 500 de lei. Pentru a putea solicita ajutorul de încălzire, valoarea venitului mediu lunar pe membru de familie trebuie să fie de până la 786 de lei, iar persoanele singure trebuie să aibă un venit de cel mult 1.082 de lei.

Se acordă şi ajutor pentru gaze naturale, energie electrică sau lemne, cărbuni și combustibili petrolieri. Fiecare membru al familiei sau persoana singură care-l solicită nu trebuie să aibă, de principiu, un venit mediu lunar mai mare de 1,230 ISR, adică unul care să nu depășească 615 lei.

Termenul de depunere a cererii este data de 15 octombrie, dar autoritățile primesc cereri și după această dată. În acest caz, ajutorul se primește începând cu luna în care s-a solicitat ajutorul, dar doar dacă cererea a fost depusă până în data de 20 a lunii, altfel ajutorul se va primi pentru luna următoare depunerii cererii.