REFORMA SALARIZĂRII ÎN SECTORUL PUBLIC: PRINCIPALELE MĂSURI ȘI IMPLICAȚII

Principalele măsuri: revizuirea coeficienților de ierarhizare, reintroducerea grilelor salariale pentru administrația locală și limitarea sporurilor.

Principalele măsuri avute în vedere în sistemul de salarizare din sectorul public sunt revizuirea coeficienților de ierarhizare, reintroducerea grilelor salariale pentru administrația locală și limitarea sporurilor. Potrivit Planului bugetar-structural național pe termen mediu – 2025-2031, revizuirea coeficientilor de ierarhizare pentru diferitele familii ocupationale va stabili criterii clare pentru ierarhizarea diferitelor categorii profesionale din sectorul public, va reduce disparitățile salariale și va ajuta la alinierea plății cu responsabilitătile, experiența și calificările. „Această restructurare sprijină reziliența economică prin asigurarea unei compensări corecte a angajaților din sectorul public și a unei motivații adecvate, reducând astfel riscul disputelor de muncă sau al ineficiențelor care ar putea perturba serviciile publice”.

Reintroducerea grilelor salariale specifice angajaților din administrația locală, atât publici, cât și contractuali reduce riscul fragmentării și inegalității salariale, asigurând că angajații din administrația locală sunt tratați similar cu cei din administrația centrală. De asemenea, limitarea sporurilor la 20% din salariul de bază ajută la prevenirea inflației salariale și promovează sustenabilitatea finanțelor publice, prin faptul că remunerarea se bazează în principal pe salariile de bază, mai degrabă, decât pe sporuri discreționare. „Limitarea sporurilor reduce, de asemenea, potențialul de abuz și asigură că remuneratța este mai predictibilă și echitabilă pentru toți angajații. Aceasta contribuie la sustenabilitatea fiscală, asigurând că cheltuielile salariale din sectorul public rămân gestionabile și nu pun presiuni asupra bugetelor guvernamentale. Noul cadru juridic va fi pus în aplicare, în același timp, pentru toate categoriile profesionale, pentru a se evita apariția unor noi dezechilibre în sistemul de salarizare din sectorul public. De asemenea reforma sistemului de salarizare în sectorul public va avea în vedere încadrarea în plafoanele de cheltuieli de personal avute în vedere la stabilirea traiectoriei de ajustare a deficitului bugetar pentru perioada de prognoza 2025-2031”, conform Planului publicat la Ministerul Finanțelor. Trebuie spus că reforma salarizării în sectorul public este cea de-a șaptea propusă în Planul bugetar-structural național pe termen mediu – 2025 -2031, pentru a susține ajustarea deficitului bugetar.

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.