INAUGURAREA ANSAMBLULUI MONUMENTAL DE LA TÂRGU JIU

În 27 Octombrie 1938, Constantin Brâncuși a inaugurat ansamblul monumental de la Târgu Jiu, alcătuit din „Masa Tăcerii”, „Poarta Sărutului” și „Coloana fără sfârşit”.

Propunerea de a ridica acest ansamblu i-a fost adresată marelui sculptor în 1935 de către Liga Națională a Femeilor din județul Gorj, iar lucrările au început în 1937. Brâncuși a acceptat solicitarea și a lucrat la finalizarea monumentului, selectând personal piatra pentru „Poarta Sărutului” din mai multe cariere.

Doctorul Traian Stoicoiu, care l-a cunoscut pe Brâncuși, menționa că numele real al operelor sculptorului ar fi „Masa Apostolilor Neamului”, „Monumentul Întregirii Neamului” și „Coloana Sacrificiului Infinit”. Acesta oferă o interpretare simbolică a fiecărei sculpturi, subliniind semnificațiile profunde ale acestora.

Pe lângă sculpturile lui Brâncuși, zona include și Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel, construită între 1927 și 1938, care completează ansamblul sculptural. Inaugurarea solemnă a avut loc în prezența sculptorului și a 16 preoți, marcând un moment de importanță culturală și spirituală.

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.