ISTORICUL TRECERII LA ORA DE IARNĂ ÎN ROMÂNIA

De la Regina Maria la Nicolae Ceaușescu și până în prezent, trecerea la ora de iarnă în România a marcat evoluții semnificative.

Trecerea la ora de iarnă în România a trecut prin foarte multe etape. Introdusă în România de Regina Maria, în anul 1917, schimbarea a trecut și prin mâinile lui Ceaușescu, care a tot modificat-o în obesia lui de a căuta surse pentru economisirea electricității, potrivit evz.ro.

În acest weekend, mai precis în noaptea de sâmbătă spre duminică, România trece la ora de iarnă. Astfel, ora 4 va deveni ora 3. Cu alte cuvinte, vom avea o oră în plus de somn.

Pe timpul lui Ceaușescu, însă, problema a fost supusă unei atenții suplimentare din partea „celui mai iubit fiu al poporului”. Nicolae Ceaușescu renunțase la ideea schimbării orei și nu a dat importanță studiilor efectuate de specialiști.

Spre exemplu, în revista Energetica din februarie 1974, apărea studiul “Decalarea orei oficiale – factor de economie şi raţionalizare a consumului de energie”. Autorul, E. Costin, arăta că introducerea orei de vară în Ungaria a condus la avantaje energetice semnificative, precum reducerea puterii necesare la vârful de sarcină și economii substanțiale de energie și combustibil.

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.