Două filme românești, „Opt ilustrate din lumea ideală” și „Sleep #2”, selectate la Festivalul de Film de la Locarno

Două filme românești, „Opt ilustrate din lumea ideală” și „Sleep #2”, vor fi prezentate la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.

Două filme în regia lui Radu Jude, „Opt ilustrate din lumea ideală” și „Sleep #2”, și scurtmetrajul documentar „Despre imposibilitatea unui omagiu”, realizat de Xandra Popescu, au fost incluse în selecția oficială a celei de-a 77-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Locarno, conform unor comunicate Saga Film și ICR, transmite Agerpres.

Premiera mondială a celor două lungmetraje, în prezența realizatorilor, va avea loc sâmbătă, 10 august, de la 14:30 la PalaCinema 1, urmată de alte 3 proiecții pe 11 august, ora 18:45, 12 august, ora 16:00 și 14 august, ora 19:00. Aceste două filme au fost selectate în afara competiției.

„Opt ilustrate din lumea ideală”, o producție Saga Film, este un documentar de montaj, regizat de Radu Jude și Christian Ferencz – Flatz și montat de Cătălin Cristuțiu. Filmul este construit exclusiv din clipuri publicitare ale perioadei de tranziție românești și abordează teme precum viața, moartea, iubirea, vulnerabilitatea, natura și istoria recentă. Sleep #2 este un film de montaj de 62 de minute, cu imagini preluate dintr-o cameră web, realizat independent, cu sprijinul Programului DAAD Artists-in-Berlin. Filmul regizat de Radu Jude și montat de Cătălin Cristuțiu, explorează subiecte diverse, de la viață și moarte până la impresionism și selfie-uri.

Radu Jude a mai fost prezent în Festivalul de la Locarno în 2016, în competiția oficială, cu lungmetrajul „Inimi Cicatrizate” (Premiul Special al Juriului); în 2017, în secțiunea Signs of Life cu filmul de montaj „Ţara moartă”, în 2021 în secțiunea Pardi di domani: Concorso Corti d’autore cu scurtmetrajul „Caricaturana” și anul trecut în competiția oficială cu „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii” (Leopardul de argint – Premiul Special al Juriului).

Scurtmetrajul documentar „Despre imposibilitatea unui omagiu”, regizat de Xandra Popescu, va avea premiera mondială la Locarno, fiind inclus în secțiunea Pardi di Domani a festivalului, dedicată operelor experimentale și inovatoare prin formă. Filmul explorează viața și cariera lui Ion Tugearu, renumit dansator și coregraf român, supranumit „prințul baletului românesc”. Xandra Popescu folosește limbajul cinematografic pentru a crea un portret complex al unui artist care își dorește să controleze propria imagine și să lase o amprentă istorică.

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.