PROBLEMA RELUATĂ A RELOCĂRII URSILOR: PROCEDURA, COSTURI ȘI EFICIENȚĂ

Relocarea urșilor provoacă dificultăți și costuri ridicate, conform ministrului Mediului.

Măsura relocării urșilor nu a dat niciun fel de rezultat și a precizat că un „urs problemă rămâne urs problemă”, indiferent de zona în care se află, a declarat sâmbătă ministrul Mediului, Mircea Fechet, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima Tv.

„S-au consumat sume imense de bani cu niște proceduri administrative și tehnice foarte greoaie. Să muți un urs dintr-un fond cinegetic într-altul, dintr-o localitate într-alta sau dintr-un județ într-altul, pe lângă faptul că nu faci altceva decât să muți problema de la tine din ogradă în ograda altcuiva, costă foarte mult”, a afirmat ministrul Mediului, citat de News.ro.

Ministrul Mediului a explicat care este procedura pentru relocarea urșilor. „Procedura este că mai întâi ursul se prinde într-o cușcă, el este ademenit, este prins într-o cușcă, pentru că nimeni nu riscă să tranchilizeze un urs liber. Există riscul ca acel tranchilizant să nu-și facă efectul, să fie insuficient dozat și atunci ursul respectiv să devină agresiv și să omoare oamenii din jurul lui. Nimeni nu riscă să-l tranchilizeze în libertate.

Durează o veșnicie să-l prinzi în cușcă pentru că urșii sunt niște animale foarte inteligente. Simt imediat primejdia unei capcane. E prins în cușcă, e tranchilizat în cușcă, este ulterior transportat zeci sau poate sute de kilometri, după care este eliberat într-un alt habitat, sperând cel mai probabil, că dacă a făcut probleme pe cealaltă parte a muntelui, în partea în care a ajuns după transfer, după relocare se va potoli”, a spus ministrul Mediului.

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.