Zelenski a discutat cu Joe Biden. Trupele ucrainene se confruntă cu un nou atac rusesc la Avdiivka

Este ziua cu numărul 604 de la începerea conflictului din Ucraina. 

UPDATE 7:00 – Zelenski anunţă că a discutat cu Joe Biden: Am vorbit despre menţinerea asistenţei pentru Ucraina anul viitor, un pachet semnificativ de sprijin pentru ţara noastră

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat joi seara că a vorbit la telefon cu preşedintele american Joe Biden despre menţinerea asistenţei pentru Ucraina în 2024 şi a spus că va fi un „pachet semnificativ de sprijin”, în condiţiile în care şeful Casei Albe se pregătea, la Washington, să susţină un important discurs despre războaiele din Ucraina şi Israel. Potrivit unor surse, el ar urma să anunţe că solicită Congresului aprobarea unor cheltuieli suplimentare de 100 de miliarde de dolari, din care 60 de miliarde de dolari ar fi ajutor acordat Kievului.

„Tocmai am încheiat o conversaţie cu preşedintele american Biden. Ca întotdeauna, a fost o conversaţie semnificativă – aliată. Un semnal puternic de susţinere – atât cât avem nevoie pentru a câştiga. Îi sunt recunoscător preşedintelui Biden, Congresului – ambelor partide – şi poporului american pentru sprijinul lor puternic şi pentru conducerea lor, conducere care ajută la unirea lumii pentru a proteja viaţa şi ordinea internaţională bazată pe reguli. Ucrainenii ştiu cât de importantă este o unitate puternică în apărarea împotriva terorii, împotriva agresiunii. Unitate aici, în ţara noastră, unitate în ţările partenere, în special în America. Unitate în lume”, a spus Zelenski în discursul video adresat naţiunii.

El a precizat că a discutat cu Joe Biden şi despre „alte măsuri comune în apărarea libertăţii” şi a menţionat sprijinul pentru apărare, inclusiv faptul că rachetele ATACMS, despre care s-a aflat recent că au fost livrate în secret de SUA, pot ajuta la accelarea eliberării Ucrainei.

UPDATE 6:00 – Trupele ucrainene se confruntă cu un nou atac rusesc la Avdiivka, oraş din estul ţării

Trupele ucrainene se confruntă cu un nou atac rusesc în oraşul Avdiivka din estul ţării, în mare parte distrus, în timp ce fac unele progrese în contraofensiva lor din sud, au declarat oficiali militari citaţi de Reuters.

Generalul Valerii Zalujni, comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, a postat un filmuleţ pe Telegram în care pare că se consultă cu ofiţerii din Avdiivka şi Kupiansk, un oraş aflat mai la nord unde forţele ruseşti şi-au intensificat atacurile în ultimele săptămâni.

”Inamicul nu renunţă la încercările de a străpunge apărarea noastră şi a înconjura (Avdiivka)”, a scris Zalujni, într-un comentariu la acest filmuleţ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.