NOUA LEGE A PENSIILOR ȘI RECALCULAREA CONTROVERSATĂ A PENSILOR

Noua lege aduce modificări majore în sistemul de pensii, generând nemulțumiri și confuzie printre pensionari.

Noua lege a pensiilor aduce modificări ale sistemului public de pensii, introducând, începând cu 1 septembrie, noi reguli de calculare a acestora. Recalcularea pensiilor a dat naștere unui val de nemulțumiri și nedumeriri în rândul pensionarilor care s-au trezit peste noapte cu pensiile diminuate.

În ciuda faptului că Executivul promite că pensiile urmează să fie plătite în cuantumul cel mai avantajos, procesul de recalculare este dominat de confuzie și contrarietate. Avocatnet.ro a obținut de la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) o serie de răspunsuri legate de perspectivele pe care le au cei nemulțumiți de noile recalculări.

Corectarea erorilor, odată constatate fie de către emitent, fie de către beneficiari, se face prin emiterea unor decizii de revizuire de către casele teritoriale de pensii, din oficiu sau la solicitarea pensionarului. La finalul anului fiscal, casele teritoriale de pensii verifică datele primite de la organul fiscal central și compară venitul lunar asigurat folosit la calculul pensiei cu cel declarat de contribuabil: ”dacă la definitivarea anului fiscal, pe baza datelor comunicate de organul fiscal central, se constată diferenţe între venitul lunar asigurat utilizat la stabilirea punctajelor lunare avute în vedere la calculul pensiei şi cel ales de contribuabil în declaraţia individuală de asigurare, casa teritorială de pensii operează, din oficiu, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire care se emite până la data de 31 decembrie a anului în curs pentru anul anterior.

Sumele rezultate (…) se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data constatării diferenţelor. Prin excepţie (…), în cazul unei erori materiale, de calcul sau al oricărei greşeli de redactare, omisiuni sau mențiuni greșite, intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare şi redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei, termenul general de prescripţie nu se aplică pentru recuperarea de către beneficiarul dreptului la pensie a sumelor neplătite de către casa teritorială de pensii competentă”.

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.