Polițiștii emit ordin provizoriu de protecție în cazurile de violenţă domestică!

În cazurile de violență domestică, polițiștii emit ordin provizoriu de protecţie! Noua prevedere a intrat în vigoare de vineri, prin Ordinul nr. 146/2578/2018, emis de Ministerul Afacerilor Interne.

Polițiștii emit ordin provizoriu de protecție în cazurile de violenţă domestică. Ordinul nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști, vine cu prevederi noi. Înainte de a emite ordinul care va trebui să protejeze victima, oamenii legii au de completat un formular cu 21 de întrebări.

„Art. 5. (1) Cu ocazia intervenției, în vederea stabilirii existenței unui risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, polițiștii evaluează situația de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului”. Acest formular trebuie semnat victimă. Rezultatele evaluării trebuie aduse la cunoştinţă şi agresorului şi victimei care vor trebuie să dea câte o declaraţie.

Agresorul poate fi evacuat din locuinţă

Ordinul prevede că poliţiştii pot interveni în cazuri de violenţă domestică, după ce au fost sesizaţi la 112, în baza unei plângeri sau din oficiu. Pot emite ordin provizoriu de protecţie şi fără a emite acel chestionar.

„Art 7. (2) Ordinul de protecție provizoriu poate fi emis și în situația în care victima se află în imposibilitatea obiectivă de a furniza informațiile necesare completării formularului de evaluare a riscului, pe baza evaluării criteriilor din cap. I al formularului de către polițist”.

În cazul în care poliţistul constată că există un pericol iminent pentru victimă se „iau măsuri pentru separarea victimei de agresor și realizează orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate”. Se poate ajunge până acolo încât agresorul să fie evacuat temporar din imobilul în care a avut loc violenţa domestică.

” Art. 11. (4) Cu ocazia evacuării temporare din locuință, agresorului i se oferă timpul strict necesar pentru ca acesta să își poată lua asupra sa documentele de identitate, bani, medicamentele sau alte bunuri personale de strictă necesitate.”

Un ordin provizoriu de protecţie poate fi emis de către poliţişti pe o perioadă de 5 zile reprezentând o durată de 120 de ore.