Piteșteanul Ciprian Manolescu a obținut premiul Moore al Societății Americane de Matematică

Piteșteanul Ciprian Manolescu, profesor la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA), este unul dintre marii matematicieni ai lumii. Pe 17 ianuarie, el va primi premiul Moore al Societății Americane de Matematică.

Piteșteanul Ciprian Manolescu a fost desemnat câștigătorul E.H. Moore Research Article Award 2019 pentru lucrarea sa publicată în Jurnalul Societății de Matematică Americană, se arată pe site-ul edupedu.ro. Premiul va fi oferit pe 17 ianuarie la Baltimore în cadrul unei conferințe.

Potrivit Societății de Matematică din America, lucrarea profesorului român Ciprian Manolescu rezolvă ”conjectura triangulării”. Experții spun că acesta este un “articol reper”.

”În principiu, un topologist ca mine nu avea nicio speranță de a dovedi un astfel de rezultat. Din fericire, în anii ’70, David Galewski, Ron Stern și Takao Matumoto au reușit să reducă această afirmație la o presupunere despre grupul de cobordism de omologie din dimensiunea a treia și aceasta este ipoteza pe care am demonstrat-o. Ei merită mai mult de jumătate din credit pentru teorema finală,” a spus profesorul Ciprian Manolescu.

Topologia este o ramură a matematicii, mai precis a geometriei, care studiază deformările spațiului prin transformări continue. În sens mai larg, topologia descrie relațiile spațiale existente între obiecte folosind seturi de reguli pentru a observa cum entitățile vectoriale (puncte, linii, poligoane) împărtășesc geometria și spațiul.

Ciprian Manolescu are 39 de ani și este singurul din istoria Olimpiadei Internaționale de Matematică care a câștigat câte o medalie de aur la fiecare dintre cele trei olimpiade la care a participat, cu punctaj maxim (a participat la OIM 1995, 1996 și 1997).

Din 2008 este profesor la Universitatea din California, Los Angeles. El este profesorul UCLA care coordonează pregătirea studenților la Putnam. Acesta selectează studenții care vor participa la competiție și îi antrenează.

Manolescu este numit de UCLA drept „Legenda Putnam-ului”. Pe când era student la Harvard, a participat de 3 ori la prestigiosul Concurs de matematică nord-american William Lowell Putnam și în fiecare an s-a clasat în primii 5 studenți; de precizat că acest concurs nu publică clasamentul în interiorul celor 5 prime poziții, deci nici unul dintre cei 5 studenți din top nu știe pe ce loc este exact din cele 5.

Din iulie 2018, este Doctor Honoris Causa al Universității Babeş-Bolyai.

Piteșteanul Ciprian Manolescu a terminat primele opt clase la Școala „Mihai Eminescu” din Pitești și a absolvit Colegiul Naţional Ion C. Brătianu. A mers apoi la Harvard unde a studiat matematica și unde a obținut și doctoratul în iunie 2004.

În 1996, Ciprian Manolescu a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Pitești.