Patroni amendaţi pentru munca la negru! Zeci de societăţi vizate

În urma unor controale organizate, zeci de patroni amendaţi pentru munca la negru. Sancţiunile au fost date de inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeş în luna octombrie când au fost făcute 175 de controale.

Patroni amendaţi pentru munca la negru! Zeci de societăţi pe lista cu sancţiuni! Au fost efectuate 175 de controale, în vederea scăderii numărului de perosane care muncesc fără forme legale. Inspectorii ITM Argeş au descoperit nereguli, în acest sens, la 31 de societăţi. Au fost depistate 88 de persoane lucrând la negru. De aceea au fost aplicate 30 de amenzi, în valoare de 983.000 lei.

Neregulile constatate în urma acestor controale sunt următoarele: neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat; neacordarea drepturilor salariale; netransmiterea în termen a modificărilor intervenite în Registrul general de evidenţă a salariaţilor; necompensarea în bani, la încetarea activităţii, a concediului de odihnă cuvenit; neîncheiere contract individual de muncă în formă scrisă şi netransmitere contract individual de muncă în Revisal.

Domeniile de activitate din care provin patronii amendaţi, sunt: tăierea şi rindeluirea lemnului; alimentaţie publică, transport; construcţii, protecţie şi pază.

ITM Argeş le prezintă piteştenilor dezavantajele muncii fără acte: lipsa vechimii în muncă şi siguranţei salariului; lipsa ajutorului de şomaj şi a pensiei; lipsa dreptului de asistenţă medicală gratuită şi a concediului medical şi de odihnă etc.

Cei ce vor să sesizeze munca la negru o pot face la numărul de fax 0248/223.412, la adresa de e-mail: [email protected], sau direct la sediul ITM Argeş.