Ofensiva ucraineană continuă cu succes: Rusia suferă pierderi materiale și umane importante

Ucraina a lovit bazele ruseşti din zonele ocupae cu rachete ATACMS. Armata americană susţine că toate cele 31 de tancuri Abrams au sosit în Ucraina. Statele Unite vor oferi aproximativ 700 de milioane de dolari pentru modernizarea transportului şi logisticii ucrainene. Parlamentul european sprijină pachetul de finanţare de 53 de miliarde de dolari pentru reconstrucţia Ucrainei.

UPDATE 9:20 – Decizia SUA de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune la Kiev este o greşeală gravă – oficial rus

Decizia Washingtonului de a trimite rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune în Ucraina a fost ”o greşeală gravă” care va avea consecinţe serioase, a declarat, miercuri, ambasadorul Rusiei în SUA, după ce Kievul a declarat că a folosit aceste arme pentru prima dată, transmite Reuters.

„Consecinţele acestui pas, care a fost ascuns în mod deliberat publicului, vor fi de cea mai gravă natură” , a declarat ambasadorul Anatoli Antonov, într-un mesaj transmis pe Telegram.

După ce presa a relatat în ultimele zile că SUA ar fi furnizat în secret Ucrainei ATACMS (Army Tactical Missile Systems), Casa Albă a confirmat marţi că a furnizat recent Kievului un tip de ATACMS capabil să lovească ţinte aflate la o distanţă de până la 165 km.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat, de asemenea, că forţele sale au folosit ATACMS, după ce armata sa a raportat marţi că a lovit două baze aeriene din teritoriul ucrainean, controlate acum de Rusia.

Forţele speciale ucrainene au declarat că nouă elicoptere, un lansator de rachete de apărare aeriană, piste de aterizare şi alte echipamente au fost distruse în apropiere de Lugansk, în estul Ucrainei, şi în Berdiansk, în sud, la Marea Azov, ambele aflate sub controlul Rusiei.

Ucraina ceruse în repetate rânduri administraţiei americane ATACMS şi se angajase să nu le folosească în interiorul teritoriului rusesc. Aceasta a declarat că armele puternice ar modifica cursul războiului de 20 de luni lansat de Rusia.

Rămâne de văzut cât de mult avantaj va oferi sistemul de rachete Ucrainei, dar oficialii de la Kiev au declarat că vor împinge Rusia să îşi mute principalele resurse aeriene departe de linia frontului.

Kremlinul a declarat că livrările americane de rachete ATACMS şi tancuri Abrams către Ucraina nu vor schimba situaţia pe câmpul de luptă.

„Washingtonul urmăreşte în mod constant o politică de reducere completă a relaţiilor bilaterale”, a declarat Antonov.

„Statele Unite continuă să facă presiuni pentru un conflict direct între NATO şi Rusia”, a adăugat el.

UPDATE Rusia loveşte Zaporojie cu rachete
O persoană a fost ucisă şi cel puţin două au fost rănite, după ce Rusia lovit oraşul Zaporojie cu rachete peste noapte. Guvernatorul Yurii Malashko a vorbit despre bombardament pe contul său de Telegram.

UPDATE Biden plănuieşte să ceară Congresului 100 de miliarde de dolari ajutor pentru Israel şi Ucraina
Se pare că preşedintele american Joe Biden ia în considerare o cerere suplimentară evaluată la aproximativ 100 de miliarde de dolari care ar include ajutor de apărare pentru Ucraina şi Israel, potrivit Bloomberg, citând surse anonime.

UPDATE Diplomaţii din Qatar vor facilita repatrierea a 4 copii ucraineni deportaţi
Trei copii ucraineni care au fost deportaţi ilegal în Rusia sunt în curs de a fi eliberaţi cu ajutoril diplomaţilor qatarezi din Rusia, care le vor facilita întoarcerea în Ucraina, pe lângă un altul care a fost deja returnat, a declarat sub protecţia anonimatului un oficial din Qatar.

UPDATE Fermierii ucraineni seamănă 45 de milioane de hectare de culturi de iarnă, dar se preconizează că volumele vor scădea
Volumul recoltelor de iarnă este de aşteptat să scadă cu 20% faţă de anul trecut, deoarece fermierii nu au resurse financiare, a declarat deputatul Dmytro Solomchuk pentru Ukrinform.

UPDATE Ministerul Reintegrării: Aproape 5 milioane de dolari alocaţi pentru familiile prizonierilor ucraineni
Ministerul Integrării a anunţat că un fond de 180.000.000 Hrivine, aproximativ 5 milioane dolari, a fost alocat pentru sprijinirea prizonierilor de război ucraineni şi a familiilor acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.