Medici obligați să plătească rețetele compensate emise pacienților grav bolnavi

Scandal la Spitalul Județean de Urgență Pitești! Medici obligați să plătească rețetele compensate emise pacienților grav bolnavi. Conducerea unității susține că rețetele au fost emise fără documente justificative. Medicii se apără spunând că pacienţii au beneficiat legal de prescrierile compensatorii.

Medici obligați să plătească rețetele compensate emise pacienților grav bolnavi! În această situaţie sunt zeci de medici din Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti. Cei mai mulţi sunt de la Secţiile: Oncologie, Neurologie şi Cardiologie. Aceştia au primit somaţii de la conducerea unităţii, prin care li se cere să plătească diverse sume.

Banii le sunt imputaţi pe motiv că ar fi emis reţete compensate unor pacienţi care suferă de handicap, fără să de depună şi documentele justificative. Există însă medici care după ce au primit notificările de plată au mers la Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Hadicap Argeş şi au luat copii ale certificatelor pentru fiecare pacient. Deşi au depus contestaţii la care au ataşat copiile, nu le-au fost luate în seamă. Nici măcar nu au primit răspuns oficial că au fost respinse.

O altă situaţie pentru care sunt aceşti medici obligaţi să plătească, este aceea că ar fi emis reţete compensate pentru pacienţii internaţi. Medicii se apără spunând că au eliberat reţetele din cauză că spitalul nu avea medicaţia necesară. Conducerea recunoaşte că „e posibil” să nu fi avut acele medicamente însă medicii ar fi trebuit să completeze şi un formular. Cum nu au făcut-o Casa de Asigurări de Sănătate Argeş a decontat de două ori pentru un pacient, o dată spitalizarea, şi apoi reţeta.

Ameninţati cu judecata

Suma ce trebuie recuperată de la medici este de 20.000 de lei numai pentru anul 2016. Atunci neregulile au fost descoperite de Curtea de Conturi Argeş. Este posibil ca doctorii să primească notificări şi pentru anii următori. Ei spun că au mai fost obligaţi de conducere să plătească, fiind ameninţaţi că vor fi acţionaţi în judecată în caz contrar.

Problema este că au fost medici care au plătit şi tot au ajuns în instanţă. Indignaţi de felul în care au fost trataţi, aceştia ameninţă că vor pleca din unitate. De asemenea se apără spunând că pentru ei este important actul medical şi pacientul nu să caute dovezi şi să completeze formulare. Asta cu atât mai mult cu cât utilizează în spital un sistem informatic care ar trebui să conţină aceste date despre pacienţi.