Joi a fost inaugurată în județul Argeș o locuință protejată pentru victimele violenței domestice. Femeile agresate au de acum, un cămin și ajutor specializat. Ele pot sta 12 luni în clădirea special amenajată, timp în care vor beneficia de consiliere și ajutor pentru a-și croi un nou drum în viață.
O locuință protejată pentru victimele violenței domestice a fost inaugurată astăzi în județul Argeș. Imobilul are o capacitate de 6 locuri și se află într-un imobil care face parte din domeniul public al județului Argeș, dat în administrarea DGASPC Argeș.
Este compusă din 4 camere (3 dormitoare, living, baie, bucătărie). Beneficiarii serviciilor acordate în acest spațiu protejat, sunt victime ale violenţei domestice.
Beneficiarele primesc consiliere și ajutor
Perioada de găzduire este de până la 12 luni, în funcţie de complexitatea cazului. Prin acest serviciu social se asigură beneficiarilor, cazare, hrană, consiliere psihologică, consiliere juridică, orientare vocaţională, reabilitare şi reinserţie socio-profesională pentru o viaţă independentă, continuarea/reintegrarea în sistemul de educaţie, furnizarea de măsuri de ocupare, reinserţie/acompaniere socioprofesională, oportunităţi de formare/reconversie profesională în vederea asigurării securităţii personale, a independentei economice şi de a se desprinde din mediul captiv domestic.
Selecția și admiterea într-o locuință protejată se poate realiza numai în situația în care sunt întrunite cumulativ cel puțin una din condițiile de risc și cel puțin una din condițiile de vulnerabilitate. Pot beneficia de acest ajutor femeile agresate în mod repetat de soți, cele care în ultimii 5 ani au avut cel puțin un ordin de protecție și se află în continuare în pericol, a avut un certificat medico-legal care să ateste agresiunile suferite sau face dovada intentării divorțului din motive de violență domestică. De asemenea măsura se aplică celor din categoria de mai sus care depind din punct de vedere financiar de soțul agresiv, nu au locuință, nu au studii, nu au loc de muncă, etc.
În acest scop, având în vedere specificul locuinței, persoanele interesate să obțină informații suplimentare ori să acceseze aceste servicii pot contacta Direcţia Generală de Asistenţă Socială și Protecţia Copilului Argeș la numărul de telefon – 0248/ 271131.
Pentru derularea activităţilor la nivelul judeţului Argeş, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş, în calitate de partener, are un buget alocat de 1.137.171,60 lei, din care, cofinanţarea este în valoare de 22.743,43 lei. Din acești bani DGASPC Argeș va asigura costurile de funcționare, a clădiri, de achiziționare a hranei, a salariilor și a altor cheltuieli pe o perioadă de 4 ani.
Sumele necesare acoperirii costurilor pentru renovarea şi dotarea locuinţei protejate cu mobilier, electrocasnice, produse de igienă, sistem de monitorizare etc. sunt asigurate din bugetul proiectului.