Proprietarii au dreptul de a folosi proprietatea comună cu respect față de ceilalți și de a participa la adunările generale.
Principalul drept al proprietarilor este acela de a folosi proprietatea comună din condominiu, respectând condițiile stabilite de lege și regulamentele interioare ale imobilului; atenție însă, utilizarea proprietății comune nu trebuie să ofenseze interesele celorlalți proprietari. Un alt drept al proprietarilor este acela de a participa la adunările generale ale asociației de proprietari. De asemenea, aceștia au dreptul să cunoască toate aspectele ce țin de activitatea asociației. Una dintre obligațiile proprietarilor este aceasta de a permite accesul delegaților asociației pentru diferite inspecții. În situații de urgență, accesul se poate face fără preaviz, însă în situațiile generale delegatul anunță printr-un preaviz de 5-15 zile vizita pentru inspecție în locuință. Proprietarului îi revine obligația de a permite accesul în locuință sau în spațiu pentru diverse inspecții, reparații aduse unor elemente din cadrul proprietății comune, la care accesul se face doar prin apartamentul/spațiul respectiv.
Asociația de proprietari, așa cum este și denumirea, reprezintă interesele proprietarilor și nu ale chiriașilor ce au un contract cu proprietarii. Astfel spus, chiriașii nu au dreptul în cadrul asociației de proprietari și nu pot face parte din aceasta. Însă chiriașul poate fi mandatat de către proprietar pentru a participa și vota în numele său în cadrul adunărilor generale. Pentru a deveni membru în cadrul unei asociații de proprietari va trebui să depuneți la asociație o cerere către președintele asociației, prin care solicitați acceptul aderenței la asociație ca membru, precum și o copie după documentul de proprietate al imobilului.
Proprietatea comună este reprezentată de toate părțile dintr-un condominiu ce nu sunt apartamente sau spații cu altă destinație decât cea de locuință și sunt destinate folosului în comun de către toți proprietarii clădirii. Astfel, proprietatea comună este indivizibilă și este deținută conform cotelor calculate. În cadrul proprietății comune intră: curtea construcției, terenul pe care este construit imobilul, fundația, structura de rezistență a construcției, terasele și acoperișul, scările, holurile, coșurile de fum, casa scării, subsolurile, pivnițele, tubulatura de gunoi, ascensoare, instalații (sisteme de încălzire, conducte de gaze) etc.
Din categoria pentru consumuri individuale fac parte cheltuielile asociației pentru: canalizare și apă rece, energie termică, apa caldă menajeră, gazele naturale, încălzirea spațiului cu altă destinație decât locuința. În funcție de indexul contoarelor individuale se calculează și cheltuielile pe consumuri individuale. Cheltuielile pe cota-parte indiviză sunt în funcție de suprafața utilă a tuturor apartamentelor și spațiilor din clădire și reprezintă cheltuielile pentru administrarea, întreținerea, repararea, exploatarea și consolidarea unor părți de construcții și instalații aflate în proprietate comună. Aceste cheltuieli se repartizează în raport cu cota-parte indiviză de proprietate din partea de proprietate comună a fiecărui proprietar, ce se calculează în funcție de suprafețele utile ale tuturor spațiilor, indiferent de destinație, din clădire. În astfel de situații factura de apă se va repartiza proporțional cu numărul de persoane ce locuiesc în condominiu, ținând cont și de indexul contorilor individuali.
Sursa: Realitatea de Arges