La focul lui Sumedru, juriul va stabili care este cea mai bună ţuică!

Joi, la Topoloveni va avea loc Focul lui Sumedru, manifestare anuală care reuneşte ansambluri folclorice din mai multe judeţe. De departe, cel mai aşteptat moment este concursul pentru cea mai bună ţuică, luptându-se pentru locul de lider, produsele distilate Auria de Topoloveni şi Roua Cârcinovului.

 

Focul lui Sumedru va fi aprins la ora 16,30., la Topoloveni, la târgul săptămânal. Ca âîn fiecare an, vor fi prezente mai multe ansambluri folclorice din Argeş şi din alte judeţe. Pe lângă joc, dans şi voie bună va avea loc şi un concurs, „pe gustul” multor bărbaţi. Un juriu va avea „dificila” sarcină de a stabili care este cea mai bună ţuică, dintre Auria de Topoloveni şi Roua Cârcinovului.

Topoloveniul este unul dintre locurile din judeţ unde tradiţia Focului lui Sumedru este printre cele mai bine păstrate, alături de Mioveni şi Ştefăneşti. Obiceiul este specific zonei Muscelului, fiind unic în ţară. După ce focul este aprins, într-o explozie de bucurie, copiii strigă: „Hai la focul lui Sumedru, că a a prins Dumitru iedu!”

Focul lui Sumedru va fi sărbătorit şi la Ştefăneşti, începând cu ora 18:00, la Vila Florica, dar şi la Mioveni, la aceeaşi oră, unde se vor împărţi şi peste 15.000 de covrigi şi alte produse.

Tradiţia spune că, în ajunul sărbătorii Sfântului Dumitru se fac focuri peste care sar copiii sau tinerii, să fie sănătoşi, să se căsătorească iar oamenii pun cărbuni în livadă ca să rodească pomii. Tot atunci, femeile dau copiilor nuci, mere, struguri, prune uscate.