PROFESORUL PETRE POPA ȘI VISUL UNUI MONUMENT AL EROILOR PITEȘTENI

Profesorul Petre Popa, în vârstă de 89 de ani, visează la un Monument al Eroilor Piteșteni, donând 10.000 de euro pentru acest proiect.

Respectul pentru trecut e floare rară. Mai-marele enciclopediștilor piteșteni, în vârstă de 89 de ani (la 16 august îi va împlini), istoricul Petre Popa, este extrem de activ, plin de proiecte. Este autorul Mausoleului Mateiaș, de la Rucăr, și al monumentalei cărți „Argeș. Cartea eroilor”, editată în 1984. A fost profesor universitar, decan, viceprimar, șef al culturii argeșene, pe vremea cealaltă.

Revoluția l-a „prins” cu câteva proiecte neîncheiate. Da, la 20 mai 1988, a inventat Ziua Piteștiului. Da, a vrut realizarea statuii lui Mircea cel Bătrân, pentru că atestase documentar Piteștiul. Nu s-a putut, la acea dată, în 1988, existau statui ale lui Mircea la Târgoviște și Râmnicu-Vâlcea, dar visul s-a realizat după căderea comunismului.

Da, domnia sa a scris, în 1988, o carte despre istoria Piteștiului, premiată de Academia Română. Dar mai are un of de multă vreme. Vrea să fie realizat un Monument al Eroilor Piteșteni care și-au dat viața în Războiul de Independență, în Primul și în Al Doilea Război Mondial. În monumentala „Cartea a eroilor” nu a avut voie să treacă și numele soldaților căzuți în luptele contra URSS. Vrea să repare această chestiune, mai ales că în Pitești, în Cimitirul „Sf. Gheorghe”, există un cimitir al ostașilor sovietici decedați în luptele din zona noastră, cimitir, dacă nu știți, unde este depusă anual, din partea Ambasadei Rusiei, o coroană de flori.

Am participat și eu la o asemenea ceremonie. Rușii nu-și uită eroii. Românii și-au neglijat, de la început, eroii căzuți la Odessa, Stalingrad, Budapesta, Munții Tatra. Doamne ferește, doar nu de eroi vrem să știm! Ne pasă? Nu. Ei bine, de mulți ani, profesorul Petre Popa visează la un Monument al Eroilor Piteșteni. A identificat și locul, triunghiul din capătul Bulevardului Eroilor, în deal, spre Cimitirul „Sf. Gheorghe”. Mai mult, fiind în vârstă, și-a făcut testamentul și a lăsat autorităților locale, ca donație, suma de 10.000 de euro. Doar-doar, monumentul se va realiza. În stilul Memorialului Mateiaș, devenind și un punct de atracție turistică.

Din păcate, acel pământ e revendicat, dar poate fi cumpărat de Primăria Piteșți. Interesant, exact în acel loc visa și marele sculptor argeșean Gh. Iliescu-Călinești să ridice un monument al eroilor, o coloană de 30 metri înălțime. Nu mai știm cine a fost primul cu ideea (eu știu de anul 2000, din partea maestrului Iliescu-Călinești, când am fost la fața locului), dar pentru idee a rămas să se bată dl. prof. Petre Popa.

Se înțelege că „Jurnalul de Argeș” susține acest demers…

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.