Introducerea caselor electronice de marcat fiscalizate vine cu noi obligaţii pentru afacerişti. În atenţia comercianţilor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală vine cu lămuriri.

În atenţia comercianţilor ! Aenţia Naţională de Administrare Fiscală a precizat: ” Utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale au obligaţia să transmită la ANAF pentru perioada de raportare curentă (luna calendaristică), informaţiile cu privire la: datele din bonurile fiscale;
datele din raportul fiscal de închidere zilnică – registrul rapoartelor Z.”, precizează reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Argeş.

Fişierul PDF cu XML ataşat, semnat cu certificat digital calificat, se transmit organului fiscal prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, astfel: până cel mai târziu în data de 20 a lunii următoare perioadei de raportare în care aparatele de marcat electronice fiscale au fost utilizate pentru generarea oricăreia dintre datele de mai sus (aplicatiile A4200, A4203 – pentru activitatea de schimb valutar/activitatea de taximetrie). De asemenea, se transmit până cel mai târziu în data de 20 a lunii următoare perioadei de raportare în care aparatele de marcat electronice fiscale nu au fost utilizate (Declaraţia privind aparatele de marcat electronice fiscale neutilizate – F4109 ).

Declaraţiile pot fi descărcate de pe website-ul Agentiei Naţionale de Administrare Fiscală – Sectiunea Servicii Online / 01 Declaraţii electronice / 05 Descărcare declaraţii.

Reamintim că obligativitatea caselor electronice de marcat fiscalizate a fost introdusă pentru comercianţii mari şi mijlocii începând cu data de 1 septembrie. De la 1 noiembrie vor trebui să aibă case de marcat fiscalizate şi comercianţii mici.