În atenţia comercianţilor! Lămuriri despre casele de marcat fiscalizate

Introducerea caselor electronice de marcat fiscalizate vine cu noi obligaţii pentru afacerişti. În atenţia comercianţilor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală vine cu lămuriri.

În atenţia comercianţilor ! Aenţia Naţională de Administrare Fiscală a precizat: ” Utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale au obligaţia să transmită la ANAF pentru perioada de raportare curentă (luna calendaristică), informaţiile cu privire la: datele din bonurile fiscale;
datele din raportul fiscal de închidere zilnică – registrul rapoartelor Z.”, precizează reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Argeş.

Fişierul PDF cu XML ataşat, semnat cu certificat digital calificat, se transmit organului fiscal prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, astfel: până cel mai târziu în data de 20 a lunii următoare perioadei de raportare în care aparatele de marcat electronice fiscale au fost utilizate pentru generarea oricăreia dintre datele de mai sus (aplicatiile A4200, A4203 – pentru activitatea de schimb valutar/activitatea de taximetrie). De asemenea, se transmit până cel mai târziu în data de 20 a lunii următoare perioadei de raportare în care aparatele de marcat electronice fiscale nu au fost utilizate (Declaraţia privind aparatele de marcat electronice fiscale neutilizate – F4109 ).

Declaraţiile pot fi descărcate de pe website-ul Agentiei Naţionale de Administrare Fiscală – Sectiunea Servicii Online / 01 Declaraţii electronice / 05 Descărcare declaraţii.

Reamintim că obligativitatea caselor electronice de marcat fiscalizate a fost introdusă pentru comercianţii mari şi mijlocii începând cu data de 1 septembrie. De la 1 noiembrie vor trebui să aibă case de marcat fiscalizate şi comercianţii mici.