Ministrul demisionar al Educației din Franța, Nicole Belloubet, a anunțat interdicția telefoanelor mobile în instituțiile de învățământ, începând cu anul 2025.
Ministrul demisionar al Educației din Franța, Nicole Belloubet, a anunțat marți implementarea unei „pauze digitale” în școli și licee. Potrivit BFMTV, interdicția experimentală a telefoanelor mobile în „aproape 200 de licee” ar putea fi pusă în aplicare de la începutul noului an școlar. Pauza digitală va fi testată înainte de a fi extinsă la nivel național începând din ianuarie 2025, relatează Antena 3.
Nicole Belloubet a ținut o conferință de presă marți, pentru a inaugura anul școlar 2024-2025. Chiar dacă guvernul actual se ocupă acum doar de „afacerile curente”, ea a dorit să apere ultimele reforme întreprinse, să precizeze noile măsuri importante, exprimând în același timp unele îngrijorări cu privire la bugetul ministerului său. În plus, ea a asigurat că pentru ea „începutul anului școlar este pregătit”.
Nicole Belloubet a declarat că dorește generalizarea interzicerii telefoanelor mobile în școlile și liceele franceze începând cu ianuarie 2025. Ea a subliniat importanța acestei „pauze digitale” pentru a promova un climat de învățare mai liniștit. Experimentul va fi lansat în 200 de colegii pilot la începutul anului școlar.
„Experimentarea acestei pauze digitale va începe în această toamnă, în 2024, în aproape 200 de școli secundare, și ar trebui să fie posibilă implementarea acestei pauze digitale la nivel general din ianuarie 2025”, a spus Ministrul demisionar al Educației din Franța.
Concret, elevii vor trebui să își pună smartphone-ul într-un dulap la sosirea în instituția de învățământ. Franța nu este singura țară care implementează ”pauza digitală”. Și Ungaria va interzice începând cu 1 septembrie folosirea telefoanelor mobile și a celorlalte dispozitive cu acces la internet de către elevii din școlile primare și secundare, cu unele excepții, informează Edupedu.
Telefoanele mobile și celelalte dispozitive cu acces la internet trebuie predate profesorilor la intrarea în centrele de învățământ, urmând să fie restituite elevilor la sfârșitul orelor. Excepțiile trebuie să fie justificate și acceptate de către directorii sau profesorii școlilor. De asemenea, profesorii vor trebui să controleze dacă elevii aduc în clasă obiecte interzise și să le preia până la sfârșitul orelor, criticii acestei interdicții susținând astfel că profesorii ar fi transformați în „jandarmi”.
Sursa: Realitatea de Arges