Culisele statului paralel | Elena Mateescu (ANM): Europa a fost continentul cel mai cald în 2020. Cum putem preveni fenomenele meteo extreme

Directoarea ANM a vorbit luni, în emisiunea ”Culisele statului paralel” de la Realitatea Plus, despre riscul ca fenomenele meteo extreme să se producă din ce în ce mai des dacă nu va fi redus nivelul emisiilor cu efect de seră. În 2020, Europa a fost continentul cel mai cald, a avertizat Elena Mateescu. 

”Emisiile cu efect de seră reprezintă principala sursă când ne conectăm cu informațiile privind schimbarea climatică. 
Vor fi și mai multe fenomene meteo extreme dacă nu vom respecta ținta Acordului de la Paris, de a limita creșterea temperaturii cu 2 grade pe an, poate chiar 1,5 grade. 

Fiecare an a doborât recordurile din anii anteriori. 
Din 1900 până în prezent, 2019-2020 sunt cei mai călduroși ani din istoria măsurătorilor meteorologice în România. La nivel mondial, ultimul deceniu este cel mai călduros din 1987 și țara noastră se înscrie în același scenariu. 

Este foarte greu să te pronunți asupra unui anotimp când vorbești de astfel de schimbări legate de masa aerului, când în 24 de ore trecem de la 25 de grade la valori cu 10-15 grade mai puțin față de ziua anterioară”, a avertizat directoarea ANM.

Citește și: ”Prognoza meteo până pe 11 iulie. Caniculă și instabilitate atmosferică în cea mai mare parte a țării – Temperaturi de 38 de grade”

În legătură cu riscul de a se produce tornade violente în țara noastră, Elena Mateescu a subliniat că, deși nu sunt la fel de puternice ca în SUA, numărul acestora a crescut în Europa, fiind înregistrate anual aproximativ 100 de evenimente.
”Cu siguranță devin din ce în ce mai frecvente. În 2020, Europa a fost contintentul cel mai cald”, a mai spus directoarea ANM. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.