INVESTITII DE UN MILIARD DE LEI PENTRU MODERNIZAREA INFRASTRUCTURII VAMALE

Executivul de la Palatul Victoria a aprobat un program de modernizare și dezvoltare a infrastructurii vamale în valoare de un miliard de lei.

Executivul de la Palatul Victoria a aprobat, pe 8 octombrie, printr-o hotărâre de guvern, Programul Multianual de Modernizare și Dezvoltare a Infrastructurii Vamale, în valoare de un miliard de lei. Din 2025 și până în 2030, Ministerul Finanțelor se obligă să facă investiții în birourile vamale din România pentru consolidarea capacității instituționale în combaterea fraudelor vamale, evaziunii fiscale, contrabandei, traficului de droguri și/sau de substanțe stupefiante. Controalele importurilor se fac fie la punctul de trecere a frontierei, fie în județul de destinație. 42% din importuri ajung în București și Ilfov. Birourile vamale din Capitală și din Chitila nu sunt incluse în programe de dotări de un miliard de lei, conform cursdeguvernare.ro.

Prin Programul Multianual de Modernizare și Dezvoltare a Infrastructurii Vamale, Guvernul României și-a asumat să investească un miliard de lei pentru modernizarea clădirilor și dezvoltarea spațiilor de depozitare a bunurilor controlate sau confiscate. În plus, poate cel mai important, acest program prevede investiții în dotări în aparatură de control. Alocările de fonduri pentru dotări se referă, conform notei de fundamentare a proiectului, la achiziția de scanere și de automobile.

Investițiile au ca scop consolidarea capacității instituționale în combaterea fraudelor vamale, evaziunii fiscale, contrabandei, traficului de droguri și/sau de substanțe stupefiante, cât și creșterea eficienței și a eficacității structurilor autorității vamale, precizează reprezentanții Ministerului Finanțelor în nota de fundamentare a proiectului care a dus la aprobarea Hotărârii de guvern 1.265/2024. Deși în documentele aprobate de guvern nu se fac precizări cu privire la sume defalcate, conform unor schițe de lucru de la Autoritatea Vamală Română (AVR), instituția subordonată Ministerului Finanțelor și care administrează birourile vamale, investițiile în scanere și alte dispozitive de control ar urma să treacă de 60 de milioane de euro, adică 300 de milioane de lei. Însă, din acest miliard de lei, nu se va investi nimic pentru achiziția de dotări la birourile vamale de interior din București și Ilfov, așa cum reiese dintr-o anexă a programului de modernizare a vămilor. Birourile vamale de interior din București și Ilfov sunt situate în Sectorul 6 și în Chitila.

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.