Ce trebuie să NU oferim de Moş Nicolae! La noapte se pun daruri în ghetuţe

La noapte, se pun cadouri în ghetuţe copiilor şi celor dragi! Tradiţia ne spune ce să nu oferim de Noş Nicolae, altfel putem atrage ghinionul. Cele mai potrivite daruri sunt dulciurile şi fructele.

Ce trebuie să nu oferim de Moş Nicolae! Se ştie, Moş Nicolae sau Moş Neculai este un personaj legendar şi mitic, care aduce daruri copiilor în ajunul sărbătorii de Sfântul Nicolae, în seara zilei de 5 decembrie. Lasă cadouri copiilor cuminţi în ghetuţele lustruite. Copiilor obraznici, Moş Nicolae le lasă o nuieluşă.

În ajun de Sfântul Nicolae se dăruiesc celor dragi: dulciuri, fructe ( mere, struguri, nuci), cărţi educative, lumânări colorate. Se poate pune şi o pungă cu grâu sau cu orez, simboluri ale sporului în gospodărie, flori şi mai ales busuioc.

De secole, copiii cuminţi şi harnici primesc fructe, covrigi şi colăcei cu miere, aşa cum Episcopul Nicolae le oferea copiilor în timpul vieţii lui pământene.

În ziua praznicului, este bine să dăruim sărbătoriţilor din familie un cadou inedit: o floare (pentru a avea parte de împliniri), dulciuri ( care să-i apere de dezamăgiri şi viaţa să le fie dulce) şi o lumânare decorativă (o făclie care să le lumineze mereu drumul).

O superstiție din popor spune ce nu trebuie să oferim de Moș Nicolae. În primul rând, obiecte ascuțite sau obiecte negre, acestea atrăgând necazuri asupra celor ce le primesc în dar. De asemenea, nu se oferă mărgele în această zi, acestea fiind aducătoare de neliniște. Alte cadouri pe care nu este indicat să le oferi de Moș Nicolae sunt fularul și cravata. Aceste două articole vestimentare poartă ghinion dacă sunt oferite cadou de Moș Nicolae.