Bugetul pe 2024 intră în linie dreaptă. Ciolacu anunță majorări în sectorul bugetar și bani mai mulți pentru unele ministere

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, luni, că începând cu anul viitor, salariile funcționarilor vor crește cu 5%, mai puțin cele ale demnitarilor, iar unele ministere vor avea parte de majorări consistente. Șeful Executivului a precizat și care este calendarul pentru mult-discutatul proiect de buget pentru anul viitor. Astfel, potrivit premierului, Legea Bugetului va trece în Guvern săptămâna asta, iar săptămâna viitoare ajunge în Parlament.

„Bugetul, astăzi (luni- n.r.) va fi pus în transparență, joi va trece în ședința de Guvern, iar săptămâna viitoare îl vom trece în Parlament. Dacă va fi vreo contestație la CCR, să se poată soluționa între Crăciun și Revelion.

Va fi o majorare de 5% pentru întreg sistemul public, mai puțin la demnitari.

Mergem și mai mult pe investiții, va fi un buget de 7,3% pe investiții. Va fi un buget de 4,1% la Educație, un buget istoric.

Niciun minister nu va pierde bani anul viitor. Cele care vor primi mai puțini bani sunt cele care au finalizat investițiile și au avut banii pentru cofinanțare anul acesta. Scriptic, ca și procente, este Ministerul Economiei, dar este normal pentru că s-a desființat Ministerul IMM-urilor și Turismului. La Ministerul Transporturilor este o majorare consistentă, avem o majorare și la Ministerul Sănătății, aproape 26%. Este o majorare și la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Am ajuns la 12 mld. de euro la Casa de Sănătate, dar trebuie să găsim cât mai corect cum cheltuim acești bani, pentru că eu unul m-am săturat să văd la televizor Breaking News-uri că nu sunt bani de medicamente, că nu s-au plătit spitalele, când noi alocăm 12 mld. de euro la Casa de Sănătate”, a arătat Ciolacu.

Întrebat despre deficitul de anul viitor, premierul a răspuns că acesta va fi „ cu minim 0,5% față de cât închidem anul acesta, va fi sub 5%”.

 

 

 
 

Sursa: Newsinn

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.