Biserica Izvoarelor de Leac și minunile săvârşite de apa tămăduitoare

În localitatea Vâlcele, satul Crâmpotani, în mijlocul pădurii, se află Biserica Izvoarelor de Leac. Se spune că apa tămăduitoare a celor şapte izvoare, a vindecat mulţi suferinzi. În ziua sărbătorii creştineşti Izvorul Tămăduirii care va fi vineri 3 mai, sunt aşteptaţi aici mulţi credincioşi.

Biserica Izvoarelor de Leac a fost construită în mijlocul pădurii, pe dealul nimit „Valea Radului”. Din DN 7 C, şoseaua care leagă Piteştiul de Curtea de Argeş se face un drum la stânga. Lăcaşul sfânt a fost ridicat după ce Valerica Lungu, o femeie cu rădăcini în comuna argeşeană Merişani, a visat în mai multe luni la rând cum căuta o mănăstire. Tot în vis, un bărbat i s-a arătat şi i-a spus să ridice o biserică la „Izvoarele de leac”. Aşa a făcut iar cele şapte izvoare sunt împrăştiate în jurul lăcaşului sfânt, a cărei piatră de temelie a fost pusă în anul 2003. Toate sunt amenajate ca nişte troiţe. Biserica a fost închinată Sfinților Calinic de la Cernica și Nectarie Taumaturgul.

Locul unde a fost ridicată biserica Izvorelor de Leac are o legendă în care se vorbeşte despre multe miracole săvârşite de apa tămăduitoare. Se spune că Mircea cel Bătrân, domnitorul care a decis să otrăvească apele din calea oştilor lui Baiazid, s-a retras împreună cu oamenii lui la izvoarele din „Valea Radului”. Aici au prins puteri şi au luptat cu eroism la Rovine. De o altă minune s-a bucurat o pustnică oarbă care trăia în pădurile unde se află izvoarele. Într-una din zile, ea s-a spălat cu apa tămăduitoare şi pe dată a început să se bucure de lumina zilei.

Credincioşii care merg la Biserica Izvoarelor de leac, respectă tradiţia potrivit căreia nu trebuie să vorbească deloc pe drumul parcurs până la destinaţie. Aceştia se roagă cu evlavie şi credinţă, beau apă din cele 7 izvoare şi vorbesc abia pe drumul de întoarcere. Astfel au speranţa că li se vor îndeplini rugăciunile. Obiceiul îşi are origine în urmă cu 100 de ani. Atunci un băiat mut era împreună cu tatăl său la muncă, pe câmpurile din apropierea pădurii. La un moment dat, tatăl l-a trimis să ia apă. Băiatul a îndeplinit dorinţa părintelui său, dar a băut şi el apă şi astfel s-a vindecat de muţenie.

Localnicii le spun celor care caută Izvoarele de Leac, că dacă există credinţă în Dumnezeu, ele pot vindeca boli de piele, oculare, digestive, paralizie sau cancer. Oamenii îşi vor găsi tămăduirea după ce se spală cu această apă din izvoare sau beau din ea.