Anul școlar 2023-2024 – Noile reguli de transport – în ce condiții beneficiază elevii de transport public gratuit

Elevii care locuiesc ori învață în București sau în județul Ilfov vor avea în continuare transportul public gratuit, potrivit noilor reguli de acordare a gratuității la transport pentru elevi cuprinse în Legea educației care va intra în vigoare peste doar două zile, mai exact pe 2 septembrie. 

„Eliberarea abonamentului lunar gratuit pentru elevi prin casieriile din stațiile de metrou se face în baza carnetului de elev, vizat pentru anul școlar în curs, care va avea înscris pe prima filă codul numeric personal al elevului sau a adeverinței emisă de unitatea de învățământ pentru anul școlar în curs, în original, sau a cardului național de elev (n. red. încă nu intră în aplicare cardul național de elev), precum și a cărții de identitate, în original, pentru elevii de peste 14 ani sau a certificatului de naștere în copie, pe suport hârtie sau electronic, pentru elevii sub 14 ani”, prevede Hotărârea de Guvern (HG) pusă în consultare publică de Ministerul Educației, relatează Edupedu.ro.

Amintim că noua lege a Educației care intră în vigoare în câteva zile menționează că „toți elevii beneficiază de gratuitate la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, pe tot parcursul anului școlar, în scopul asigurării dreptului la educație”.

Școala bate la ușă! Care este structura anului școlar 2023-2024: împărțirea pe module – Când iau elevii din nou vacanță

Pentru elevii navetiști care nu au în localitate servicii de transport public, este prevăzută o sumă forfetară.

„Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, inclusiv cei înmatriculați în cadrul unităților de învățământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităților de învățământ preuniversitar care funcționează după un curriculum străin, care locuiesc și/sau învață în Municipiul București și Județul Ilfov, beneficiază de gratuitate pentru transportul cu metroul, pe bază de abonament lunar, în tot parcursul anului școlar.

Abonamentele lunare gratuite pentru elevi se vor elibera prin casieriile din stațiile de metrou, pe suport card contactless reîncărcabil, în baza confirmării/validării calității de elev”, mai prevede documentul, redat mai jos în articol integral.

„Elevii vor putea opta pentru reîncărcarea abonamentelor lunare gratuite pe cardurile contactless reîncărcabile nominale prin intermediul unui portal și/sau al aplicațiilor mobile, după implementarea acestor soluții de către operatorul de transport cu metroul”, scrie în proiect, ceea ce înseamnă că în viitor ar urma să se implementeze  o aplicație de mobil similară YouthTB de la Societatea de Transport București (STB).

„Elevii (…) beneficiază lunar de un singur abonament lunar gratuit. În cazul pierderii/furtului abonamentului lunar, elevii vor putea solicita emiterea unui duplicat, conform reglementărilor proprii ale operatorului de transport cu metroul.

Abonamentul lunar gratuit pentru elevi se va putea elibera și pentru perioade succesive de timp, pe card contactless reîncărcabil nominal. Valabilitatea abonamentelor lunare eliberate pentru perioade succesive de timp nu va putea depăși data de 30 septembrie a anului școlar următor.

Citește continuarea pe Edupedu.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.